Aytun Çıray’dan tepki toplayan bir paylaşım geldi


İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 1915 Çanakkale Köprüsü projesine geçiş garantisi üzerinden seviyesiz bir eleştiride bulundu. Çıray, proje formatını “yap işlet/becer” ifadelerini kullanarak tanımladı.

26 Şubat tarihinde açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılış tarihi değişti ve yeni tarihi Cumhurbaşkanı Erdoğan “Çanakkale Zaferi’mizin yıl dönümünde, 18 Mart’ta gerçekleştirme kararı aldık” sözleriyle duyurdu.

2023 metrelik orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olma özelliğine sahip olan köprünün, kesin açılış tarihinin belirlenmesi üzerine muhalefet kanadından eleştiri sesleri yükselmeye başladı.

AYTUN ÇIRAY: YAP İŞLET BECER

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın köprü hakkında kullandığı çirkin üslup büyük tepki topladı.

Çıray, dev projeyi geçiş garantisi üzerinden eleştirirken projenin formatını “yap işlet/becer” sözleriyle tarif etti.

Aytun Çıray, “Yap işlet/becer(!) devret modeliyle yapılan köprünün ihalesini Limak-Daelim-SK-Yapı Merkezi ortaklığı kazanmıştı. Hazine, otomobil başına 15 euro+KDV’den günlük 45 bin geçiş garantisi vermişti. Geçişler en az 275 TL olacak. Ve devlet şirkete her gün en az 10,5 milyon ödeyecek.” ifadelerini kullandı.

GEÇİŞ ÜCRETLERİ CUMARTESİ GÜNÜ AÇIKLANACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretlerine ilişkin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda “Geçiş ücretleri konusunda şöyle söyleyeyim finans modeli var. Yatırım miktarı var. Her yıl olan işletme maliyeti ve finans maliyeti var. Bunu vatandaşımıza yansıtırken en uygun şekilde yansıtacağız. Cumartesi günü açıklayacağız. Feribot ücretleri var 100 TL otomobil için, kişi başı da 6 TL ödeme yapıyorsunuz. Yarım saat için… Burada 6 dakikada geçeceksiniz. Cumartesi günü en az yük getirecek bedeli açıklayacağız. Sayın Cumhurbaşkanı resmi açılışla bunu da açıklayacaktır. Osmangazi Köprüsü 184 TL ücret alıyoruz. Burada da makul bir bedel olacak. Daha uygun olsun daha çok araç geçsin amacımız.” ifadelerini kullanmıştı.