Ukrayna teslim bayrağını çekti mi


Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, saldırı başlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ateşkes çağrısı yaptı. Rusya’nın dün sabah saatlerinde Ukrayna’ya başlattığı askeri müdahale devam ediyor.

Başkent Kiev dahil olmak üzere birçok kentte patlamalar yaşanıyor. Bu süreçte halkını sık sık direnişe davet eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Facebook üzerinden bir video mesaj yayınladı.

PUTIN’E SESLENDİ

Zelenskiy açıklamalarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e masaya oturma çağrısında bulundu.

“Ö’LÜMLERİ DURDURMAK İÇİN MASAYA OTURALIM”

Zelenskiy’nin mesajında, “Bir kez daha Rusya Devlet Başkanı’na seslenmek istiyorum; tüm Ukrayna’da savaş oluyor, ö’lümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım.” ifadeleri yer aldı.

“BU İŞGAL AVRUPA’YA KARŞI SAVAŞIN BAŞLANGICI”

Ardından Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne de seslenen Zelenskiy, “Güçlü durun, tek sahip olduğumuz şey sizsiziniz, devletimizi koruyan tek şey sizsiniz. Yaşasın Ukrayna.” dedi.

“Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sadece bir işgal değil, Avrupa’ya karşı savaşın başlangıcıdır.” diyen Zelenskiy, bu durumun Avrupa’nın birliğine ve kıtanın tüm ilkelerine karşı olduğunu belirtti.

“YARDIMLAR BU KADAR YAVAŞKEN KENDİNİZİ NASIL KORUYACAKSINIZ”

Zelenskiy, ülkesindeki durumun 2. Dünya Savaşı’nı hatırlattığına işaret ederek, “Eminim ki hepiniz görüyorsunuz, tüm Avrupa görüyor. Ama biz tam anlamıyla bir şey yapacağınızı görmüyoruz. Ukrayna’ya bu kadar yavaş yardım ederken nasıl kendinizi koruyacaksınız?” değerlendirmesinde bulundu.

AVRUPA’DAN BEKLENTİLERİNİ SIRALADI

Batı’nın Rusya’ya sektörel yaptırımları için memnun olduğunu ifade eden Zelenskiy, ancak Rus tanklarının hala yerleşim yerlerine ateş ettiğini, zırhlı araçların siviller dahil saldırmaya devam ettiğini söyledi.

Zelenskiy, Avrupa’nın bu saldırganlığı durduracak gücü olduğunu vurgulayarak, “Avrupalı devletlerden daha fazla ne mi bekliyoruz? Ruslara vizelerin iptali, SWIFT sisteminden çıkarmak, Rusya’nın tam bir izolasyonu, büyükelçileri geri çağırmak, petrol ambargosu, hava sahasını kapamak. Bugün bunların hepsi masada olmalı çünkü bu, hepimize, tüm Avrupa’ya bir tehdit.” diye konuştu.

KREMLIN’DEN CEVAP: RUSYA HEYET GÖNDERMEYE HAZIR

Çağrıya ise Kremlin’den yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Zelenskiy’nin görüşme talebini not ettik. Rusya, Ukrayna ile görüşmeler için Minsk’e heyet göndermeye hazır. Putin ile Zelenskiy arasında bir temas olasılığı konusunda bir yorumda bulunamayız. Elbette Zelenskiy’i Ukrayna Devlet Başkanı olarak tanıyoruz. Kiev’den beklentimiz aynı, duruşumuzda değişiklik yok.” dedi.

Peskov ayrıca, Batı’nın yaptırımlarına mütekabiliyet esasına uygun olarak karşılık vereceklerini söyledi.