Kocasından emekli maaşı alan babasından da alabilir mi?


Vefat eden kocasından emekli maaşı alan bir kadının, babasından da emekli maaşı alıp alamayacağı en fazla araştırılan haber başlıkları arasında yer alıyor. Peki böyle bir şey mümkün mü? Detaylar haberimizde.

Eşini kaybeden kadınlar gerekli şartları taşımaları halinde dul maaşı almaya hak kazanmaktadır. Bu durumla karşı karşıya kalan kadınlar ekonomi haberleri üzerinden ‘’Çift emekli maaşı alınabilir mi?’’ şeklinde araştırmalar yapıyor.

Kocasından emekli maaşı alan bir kişi babasından da alabilir mi?

Hem eşinden hem de babasından maaş almak isteyen kişiler ancak çift maaş şartları taşımaları halinde bu haktan yararlanabilmektedir. Son dakika habere göre SGK mevzuatı gereğince binlerce kişi 3 maaş ödeme fırsatına da sahip olabilmektedir. Haberler kocadan kalan dul maaşına ek olarak babadan emekli maaşını almak isteyen kişilerin 5510 sayılı SGK Kanunu’na tabii tutulacağını ortaya koyuyor.

Çift maaş alma şartları nelerdir?

SGK Kanunu’na göre; eşlerden biri 01.10.2008’den önce vefat etmişse hem dul hem yetim aylığı alamaz. Bu durumda dul eş, daha yüksek olan maaşı almaya hak kazanır.

Çift maaş alma haklarıyla ilgili merak edilenler

Emekli eşini kaybeden kişi, eşinden kalan emekli maaşını alma hakkına sahiptir. Kişinin emekli maaşının olması, dul aylığı almasına engel değildir. Haber emekli aylığı bulunan eşin, vefat eden eşinin maaşının yüzde 50’sini devletten alabileceğini işaret ediyor. Çift maaş alma şartları doğrultusunda eğer vefat eden eş Emekli Sandığı’na tabiiyse maaşın yüzde 75’ini alabilir.

Gerekli şartları taşıyanlar üç maaş hakkını da elde edebilmektedir. Buna göre; bir kişi emekli maaşına ek olarak vefat eden Bağ-Kur emeklisi eşinden dul maaşı ve Emekli Sandığı emeklisi babasından yetim aylığı alabilmektedir. Bunu mümkün hale getiren durum ise maaşların 3 farklı kurumdan yatırılmasıdır. Çift maaş yalnızca emeklilere değil, dul ve yetimlere de tanınan bir haktır. Üstelik dul kavramı her ne kadar kadınlar için kullanılsa da erkekler de bu kapsama dahildir. Aldığı maaşların kesilebileceği endişesini taşıyan pek çok kişi ikinci, üçüncü maaş hakkıyla ilgili araştırma yapmasa da SGK tarafından vatandaşlara böyle bir hak tanınmaktadır.