Putin’in işgal tehdidinde bulunduğu 5 ülke


Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 33 gün geride kaldı.  Alman basını Rus lider Vilademir Putin ile ilgili dikkat çekici bir habere imza attı.  2014 yılında Ukrayna’nın AB’ye katılmak istediğini beyanınının ardından Putin’in kapalı kapılar ardında Polonya ve Romanya ile birlikte Baltık’ta bulunan Estonya, Letonya ve Litvanya’ya da işgal tehdidinde bulunduğunu belirten gazeteler Rus liderin bu ülkeleri iki günde işgal edebileceği iddiasında bulunduğunu söyledi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bazı bölgelerde hızını artırırken, Putin’in 2014 yılında 5 Avrupa Birliği üyesi ülkeyi işgal etmek için listeye eklediği tespit edildi.

Haber Alman medyasında yer aldı. 2014 yılında Ukrayna’nın AB’ye katılmak istediğini açıklamasından sonra Putin’in o yılın Eylül ayında kapalı kapılar arkasında gerçekleştirdiği görüşmelerde 5 ülkeyi işgal etme tehdidinde bulunduğu ileri sürüldü.

İşte hedefteki ülkeler

Tehdit gibi uyarı özel olarak dönemin Ukrayna liderine yapılmıştı. Bunun yanında Polonya ve Romanya ile birlikte Baltık’ta bulunan Estonya, Letonya ve Litvanya’nın da uyarıldığı açıklandı.

“Eğer İstersem…”

Haber Almanya’nın çok okunan gazetelerinden Suddeutsche Zeitung’da yer aldı. Dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’ya Putin’in “Eğer istersem, Rus ordusu sadece Kiev’i değil Riga’yı, Vilnius’u, Tallinn’i, Varşova’yı ve Bükreş’i iki günde işgal eder” dediğinin altı çizildi.

“Savaş Ukrayna’da Durmayacak”

Letonyalı diplomat ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovkis de bu ayın başında medyaya konuşmuş ve Putin’in saldırılarının genişleyebileceğinin uyarısını yapmıştı. Habere göre deneyimli diplomat, “Putin, askeri hedeflerini artırabilir ve Ukrayna’dan zaferle ayrılırsa Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya’ya saldırabilir. Eğer biz Ukrayna’ya destek vermezsek, bu savaş Ukrayna’da durmayacak” açıklamasında bulunmuştu.