Lukaşenko Rusya’nın gizli planını deşifre etti


Ukrayna-Rusya savaşında Moskova yönetiminin yanında yer alan Belarus lideri Alexander Lukaşenko, Putin’in gizli planını deşifre etti.

Belarus lideri Alexander Lukaşenko, Rusya’nın gizli planını deşifre etti. Batı medyası gelişmeyi ‘Beceriksiz Lukaşenko Putin’in gizli planını sızdırdı’ başlığıyla duyurdu.

Kremlin şimdiye kadar dış operasyonlar konusundaki gizliliğiyle tanınıyordu ancak Putin’in Ukrayna savaşındaki planlarını en yakın müttefiki Belarus lideri Alexander Lukaşenko bozdu.

Saldırı hatlarını gösteren harita ile konuştu
Belarus güvenlik konseyi toplantısında konuşan Lukaşenko, Rusya birliklerinin hareketlerini ve saldırı hedeflerini gösteren bir harita önünde görüntülendi. Lukaşenko’nun önünde konuştuğu harita, Rusya’dan Ukrayna’ya yönelen saldırı hatlarını gösteriyordu. Bu saldırılardan bazıları (Kiev, Kırım, Herson gibi) işgalin ilk birkaç gününde gerçekleşti.

Moldova adımı
Ancak haritada henüz gerçekleşmemiş olan saldırıların detayı da vardı. Hürriyet’in haberine göre, Bunlardan bir tanesi liman kenti Odessa’dan Moldova’ya işaret ediyor gibi görünüyor ve Rusya’nın Ukrayna’nın komşusuna asker göndermeyi planladığını gösteriyor.

Ukrayna’yı dört bölüme ayırarak gösteren işgal haritası, Ukrayna ordusunun komuta bölgeleriyle uyumlu ve Belarus’tan, Ukrayna’nın doğu sınırı boyunca hedefteki noktaları gösteriyor.

Füze iddiası
Lukaşenko, güvenlik konseyine verdiği demeçte, “Ukrayna füzelerinin Belarus’a fırlatılmasından altı saat önce uyarıldık. Böylece Rus Iskander füzeleri onları edebildi.” dedi.

İki eski Sovyet cumhuriyeti, 1991’de bağımsızlık kazanmadan önce SSCB’nin bir parçasını oluşturuyordu. Slav milletleri olarak, hem Belarus hem de Ukrayna yakından ilişkili kültürleri paylaşıyor. Başkan Lukaşenko, daha önce iki komşu arasında arabulucu bir rol oynadıktan sonra Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in yanında yer almıştı.

Moldova konusunda uyarılmıştı
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell savaşın ilk günlerinde yaptığı açıklamada Moldova’da Rusya baskısının gelecek günlerde artabileceği, Batı Balkanlar’da da benzer durumlar oluşabileceği uyarısında bulunmuştu.

‘Beceriksiz Lukaşenko’
Lukaşenko’nun ajanslara düşen görüntüleri gündeme bomba gibi düştü. Batı medyası haberi, ‘Beceriksiz Lukaşenko Putin’in gizli planını sızdırdı’ , ‘Sırada Moldova mı var’ gibi başlıklarla duyurdu. AB’nin söz konusu harita ile ilgili Moldova’yı koruma altına alıp almayacağı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.