Ukrayna’da Grozni taktiğine mi geçiyor


Johns Hopkins Üniversitesi profesörlerinden Eliot Cohen, bugün Harkov fotoğraflarını incelediğinde, 2000 yılında Grozni’de yaşananların başlangıcına benzediğini söyledi.

ABD merkezli Maxar Technologies şirketi, ellerindeki yeni uydu görüntülerine göre Ukrayna’ya savaş açan Rusya’nın askeri konvoyunun uzunluğunun, 40 milden (64 km) fazla olduğunu açıkladı.

Rus ordusunun Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yaptığı askeri sevkiyatın uydu görüntüleri, medyaya sızmaya devam ediyor.

Daha önce Rus konvoyunun uzunluğunun 17 mil (27 km) olduğunu açıklayan Maxar Technologies şirketi, Kiev yakınlarına ulaşan Rus askeri konvoyunun aslında daha uzun olduğunu bildirdi.

Rusya’nın Pazartesi günü Harkov şehrine karşı başlattığı yoğun topçu ateşi, Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik 6 günlük saldırısında şimdiye kadar uyguladığı taktiklerin korkunç bir şekilde tırmandırılması olarak değerlendirildi.

Analistler, bunun daha kötü bir durumun habercisi olabileceği konusunda uyarı yaptı.

HARKOV’DA ÇOK ŞİDDETLİ SOKAK ÇATIŞMALARI YAŞANIYOR

Financial Times’ın haberine göre, Ukrayna’nın en doğusundaki kentte yetkililer, yerleşim bölgelerindeki ağır bom’bardımanın sivilleri öld’ürdüğünü ve yaraladığını söyledi. Sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan televizyon görüntüleri, apartman bloklarının çevresinde çok sayıda patlama ve binalardan yükselen duman bulutlarını gösterdi.

RUSYA HARKOV DAHİL ÇOK SAYIDA ŞEHİRDE SİVİL YERLEŞİM YERLERİNE SALDIRILARINI ARTIRDI

Ukrayna ordusunun Rus güçlerine karşı verdiği mücadele devam ediyor. Sahada istediği kadar ilerleyemeyen Rusya, saldırılarının şiddetini artırdı. Askeri hedefler dışında sivil yerleşim alanlarını da vurmaya başlayan Rus ordusu, sokaklarda Ukrayna ordusunun direnişiyle karşılaşıyor. İşgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana Harkov kentine giremeyen Rus ordu güçleri, bu kente saldırılarını artırdı. Dün gece kentte ağır çatışmalar yaşandı. Ukrayna ordusu, Rusların askeri araçlarını tek tek imha etti.

“GROZNİ’NİN BAŞLANGICINA BENZİYOR”

Harkov Belediye Başkanı Ihor Terekhov, Ukrainska Pravda web sitesine “Bu bir savaş, gerçek bir savaş” demişti.

Gelişmeleri yorumlayanJohns Hopkins Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Okulu’nda profesör olan Eliot Cohen, “Bugünün Harkov fotoğrafları kesinlikle ‘Groznifikasyon’un başlangıcına benziyor”dedi.

“GROZNİ’DE DE DURDURULAMAMIŞTI”

Putin’in Ukrayna’yı “özgürleştirmek” istediğini iddia etmesine rağmen Harkov, Ukrayna’nın Rusça konuşulan bölgesinde, sınırdan sadece 40 km uzaklıkta bulunuyor. Cohen, “Elbette Grozni de bir Rus şehriydi, ancak bu Putin’i durdurmadı” dedi.

“YASAKLI BOM’BA KULLANILDI” İDDİASI

Ukrayna’nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya’nın yasaklanmış olan termobarik bom’ba kullandığını söyledi.

ABD’li siyasetçilere bilgi veren Markarova, vakum bom’bası da olarak bilinen bu bom’banın Cenevre Konvansiyonu’nda yasaklandığını belirtti.

Termobarik bom’balar geleneksel bom’balardan farklı bir şekilde işliyor. Yüksek basınçlı bir patlayıcı içeren bu bom’balar, çevresindeki oksijeni emerek güçlü bir patlama ve şok dalgası yaratıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya’nın bu bom’bayı daha önce Çeçenistan’da kullandığını belirtti.

CNN International kanalı, cumartesi günü Rus kenti Belgorod yakınlarında bir termobarik roket fırlatma aracı görüldüğünü haberleştirmişti.

GROZNİ’DE NE OLMUŞTU?

Bundan tam 22 yıl önce Rus güçleri, uzun süren çatışmaların ve bom’bardımanların ardından Çeçenistan’ın başkenti Grozni’yi ele geçirdi.

1999 yılının Ağustos ayında başlayan İkinci Çeçen Savaşı, Rusya’nın Çeçenistan’daki saldırılarıyla geçti.

Rus ordusu Çeçenistan’da özellikle sivil yaşam alanlarını, camileri, fırınları, hastaneleri, pazar yerlerini, okulları yoğun bir bom’bardımanla hedef aldı. “Scorched earth” olarak bilinen kitle imha stratejisiyle Rusya, Çeçenistan’da binlerce sivili öld’ürdü.

Çeçen başkenti Grozni de bu stratejiden payını alacaktı. Rusya’nın kendisine karşı direnen güçlerin insani ve askeri kapasitesini yok etmek için şehirleri tamamen imha etme stratejisi sonucu Grozni’de taş taş üstünde kalmayacaktı.

Balistik füzeler, top ve roket bataryaları ve hava saldırılarıyla aralıksız olarak vurulan şehir büyük oranda harap oldu.

1999 yılı Kasım ayı sonlarında tamamen kuşatılan şehir havadan ve karadan vurulmaya devam etti. Bölgeden kaçmaya çalışan siviller dahi yoğun olarak hedef alındı.

Şehir içerisinde ve çevresinde yaşanan çatışmalar uzun süre devam etti, her iki taraf da ağır kayıplar verdi.

Çeçen birlikleri yoğun bom’bardımanlar, kuşatma ve kış şartları nedeniyle Grozni’den çekilmek zorunda kalırken Rusya 6 Şubat 2000 tarihinde Grozni’yi resmen ele geçirdi.

Haber 7