Ortalık fena karışacak, Moskova battı


Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Neptün füzesi ile vurulduğunu açıkladığı Rusya’nın Karadeniz Filosuna ait “Moskova” gemisinin son durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “Moskova kruvazörü hedef limana çekilirken alev alırken mühimmatın patlaması sonucu gövdede meydana gelen hasar nedeniyle dengesini kaybetti. Gemi fırtınada battı” denildi.

Kruvazör mürettebatının bölgedeki Karadeniz Filosu gemilerine tahliye edildiği hatırlatıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, bir süre sonra kontrol altına alınan gemide çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak ettiğini ve mühimmatın patlamasının durduğunu bildirdi. Geminin denizde olduğu belirtilen açıklamada, yangının çıkış nedeninin araştırıldığı ve geminin limana çekilmesi için çalışmaların başlatıldığı belirtildi.

Ukraynalı yetkililer, 13 Nisan’da Karadeniz’de Rus kruvazörü “Moskova”yı Neptün füzesiyle vurduklarını ve gemide yangın çıkardıklarını duyurdular. Kruvazörün mürettebatı tahminen 510 kişi olarak kaydedildi. Ukrayna medyası, Moskova kruvazörlerinin 2014’teki Rus-Ukrayna savaşının ilk günlerinde Ukraynalı askerlere Snake Island’da saldırdığını ve Kırım’ın yasadışı ilhakı sırasında Ukrayna gemilerinin kıyıdan ayrılmasını engellediğini bildirdi. Rus Donanmasının amiral gemilerinden biri olan füze kruvazörü “Moskova”, 1979’da denize indirildi ve 2020’de yenilendi. Moskova kruvazörünün 700 kilometre menzilli 16 gemisavar füzesinin yanı sıra S-300 hava savunma füze sistemiyle donatılacağı söyleniyor. 2015 yılında gemi, Rusya’nın Suriye’deki Khmeimim Hava Üssü’nün korunmasında hizmet veren Rus Donanmasının Akdeniz’deki daimi görev gücüne liderlik etti.