Büyük deprem meydana geldi, can kaybı yükseliyor


Doğudaki Paktika bölgesinde gece yarısı meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki deprem, Pakistan ve Hindistan’da da hissedildi. Onlarca ev yerle bir olurken, çok sayıda insan enkaz altında.

Afganistan’da gece 01.24’te meydana gelen depremde can kaybı artıyor. Taliban tarafından yönetilen ülkede sabah saatlerinde depremin 155 kişinin ölümüne yol açtığı duyuruldu. Kısa süre sonra bu sayı 280’e yükseldi.

Öğle saatlerinde yapılan açıklamada ise can kaybının 950’ye çıktığı kaydedildi.

EN AZ 90 EV YERLE BİR

Sabahın ilk saatlerinde meydana gelen depremde, en az 90 ev yerle bir oldu. Afgan yetkililer, Paktika bölgesinde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralıların olduğunu söylüyor. Arama kurtarma çalışmalarının yürütülmesi için enkaz bölgesine helikopterler gönderildi.

KOMŞU ÜLKELERDE DE HİSSEDİLDİ

Merkez üssü Afganistan’ın doğusundaki Paktika bölgesi olan 6 büyüklüğündeki deprem, komşu ülkeler Pakistan ve Hindistan’da da hissedildi.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), sarsıntının 500 kilometre uzakta bile hissedildiğini duyurdu. Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yaşayanlar, yataklarından fırladı.

ONLARCA İNSAN ENKAZ ALTINDA

Devlete bağlı Bakhtar haber ajansı müdürü Abdul Wahid Rayan, Twitter’da yaptığı açıklamada, onlarca insanın enkaz altında kaldığına inandığını yazdı. Sosyal medyada yayılan görüntüler, yıkılmış taş evleri ve helikopterlerle taşınan depremzedeleri gösterdi.

YARDIM ÇAĞRISI

Taliban hükümetinin sözcü yardımcısı Bilal Karimi, Twitter’da yaptığı açıklamada, “Paktika eyaletinin dört ilçesi, şiddetli depremle sarsıldı. yüzlerce vatandaşımız öldü ve yaralandı. Onlarca ev yıkıldı” ifadelerini kullandı. Karimi, bir diğer Twitter mesajında da tüm yardım kuruluşlarını daha fazla felaketin meydana gelmesini önlemek için bölgeye derhal ekip göndermeye çağırdı.”

2015 YILINDA DA DEPREM VURMUŞTU

2015 yılında, ülkenin kuzeydoğusunu vuran büyük bir deprem, Afganistan’da ve komşu kuzey Pakistan’da 200’den fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştı.