Terleme Botoks ile Konforunuzu Artırın


Medikal estetik prosedürler farklı ihtiyaçları ve beklentileri karşılamaya yönelik olarak çeşitlendikçe medikal estetik prosedürlerin uygulanma sıklığı da artmaktadır. Botoks en popüler medikal estetik prosedürlerden biri olsa da kullanım alanı yalnız estetik amaçlarla sınırlı değildir. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sorun olarak terleme botoks ile tedavi edilebilir. Pratik ve etkili bu tedavi sayesinde kişinin yaşam kalitesi önemli ölçüde iyileştirilebilir. Uzman Dr. Şafak Göktaş lipoliz ve terleme botoks başta olmak üzere farklı medikal estetik prosedürleri uygulamadaki başarısıyla alanının önde gelen isimlerinden biri olarak anılmaktadır.

Hiperhidroz olarak da bilinen aşırı terleme sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer alır. El, ayak ve koltuk altı gibi farklı bölgelerde ortaya çıkabilen aşırı terleme botoks ile tedavi edilebilir. Terleme botoks prosedürü ile aşırı terleme sorunu kısa süre içerisinde pratik ve konforlu bir şekilde ortadan kaldırılabilir.

Terleme temelde tamamen fizyolojik bir süreçtir. Vücudun ısı kontrolünü sağlama amacıyla belirli bir ölçüde çevresel etkenlere ve duygu durumuna bağlı olarak terleme gerçekleşir. Bununla birlikte terleme vücut ısı kontrolü ve çevre koşullarından bağımsız bir şekilde ve fazla miktarda meydana geliyorsa hiperhidroz yani aşırı terleme sorunundan söz edilebilir.

Aşırı terleme kişinin hareket etmesine bile gerek kalmaksızın ortaya çıkan bir durumdur. Ortada herhangi bir neden yokken hatta kişi hareketsiz durumdayken gerçekleşen aşırı terleme Primer Hiperhidroz olarak adlandırılır. Bu durumda altta yatan herhangi bir sorun olmamasına karşın aşırı terleme yaşanır.

Aşırı terleme, kişinin ter bezlerinin herhangi bir neden söz konusu olmaksızın normalden fazla çalışmasından kaynaklanır. Bunun sonucunda zaman içerisinde kişinin doğal terleme dengesi bozulur. Kadınlarda da erkeklerde de görülebilen aşırı terleme genellikle 25 yaşından sonra ortaya çıkar.

Aşırı Terlemenin Belirtileri Nelerdir?

Terlemenin sıklığı aşırı terlemenin en önemli belirtisi olarak kabul edilir. Herhangi bir hareket söz konusu olmadan haftada en az bir kez terleme atağı geçirilmesi aşırı terleme sorununun belirtisi olarak kabul edilir. Aşırı terleme sorunu için önemli bulgular arasında sorunun sürekliliği de yer alır. Aşırı terleme sorununun belirtisi olarak kabul edilmesi için şikayetin en az 6 aydır devam etmesi şartı aranır. Uyku sırasında görülmeyen aşırı terleme el, ayak ve koltuk altı gibi bölgelerde simetrik olarak görülür.

Aşırı terleme bireyin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir sorun olma özelliğine sahiptir. Terleme düzeyi kişinin iş yaşamını ya da sosyal yaşamını etkileyecek noktaya geldiyse aşırı terleme sorununun varlığından şüphe etmek mümkündür. Aşırı terleme sorununda net bir terleme miktarından söz edilmesi söz konusu olamaz. Çünkü terleme miktarı kişi özelinde değişiklik gösterebilir.

Terleme Botoks Nedir?

Aşırı terleme sorunundan şikayetçi olan kişilerde öncelikle sorunun altında yatan neden belirlenmelidir. Aşırı terleme sorununu gidermeye yönelik tedavi planı, sorunun nedenine göre oluşturulmalıdır. Terleme botoks tedavisi pratik ve uzun süreli etki sağlayan bir yöntemdir. Terleme botoks prosedürü, tedavi edilmek istenilen alanlara botoks enjekte edilmesine dayanır. Böylece normal düzeni bozulan ve aşırı terlemeye neden olan ter bezleri üzerinde etki yaratılması hedeflenir.

Terleme botoks enjeksiyonu yapılan bölgedeki sinir uçları ve ter bezleri arasındaki iletişim geçici olarak kesintiye uğratılır. Böylece ter bezlerinin çalışması geçici bir süreyle azaltılır. Terleme botoks genellikle koltuk altındaki aşırı terlemenin giderilmesi amacıyla uygulanır.

Terleme Botoks Kimlere Yapılır? Nasıl Yapılır?

Terleme botoks enjeksiyonu el, ayak ve koltuk altı terlemesi konusunda sorun yaşayan kişiler için ideal yöntemlerden biridir. 18 yaşını tamamlamış, genel sağlık durumunda botoksa engel bir durum olmayan, kadın ve erkek hastalara uygulanabilir. Bu prosedür için en uygun adaylar aşırı terleme sorunundan dolayı iş yaşamı ve sosyal yaşamı etkilenen kişiler olarak kabul edilir.

Genellikle el, ayak ve koltuk altı tedavisi amacıyla terleme botoks yönteminden faydalanılır. Botoks enjeksiyonu yapılmadan önce lokal anestezik etkili krem sürülerek etki edince enjeksiyon aşamasına geçilir. El terleme botoks tedavisinde el bileğinden sinir blokajı yöntemiyle anestezi yapılması da mümkündür. El ve ayak terleme botoks enjeksiyonu için sedasyon yardımıyla hastanın konforunun artırılması da tercih edilebilir.

Terleme botoks hasta özelinde belirlenen noktalara, belirlenen dozlarda botoks enjekte edilerek gerçekleştirilir. İnce uçlu iğnelerle cildin yaklaşık 2 mm altına enjeksiyon yapılır. Terleme botoks tedavisinden sonra kişinin günlük yaşantısı da bir kesinti söz konusu olmaz. Prosedür kolay ve kısa bir işlem olmakla birlikte başarılı sonuçlar alınması için alanında uzman ve deneyimli hekimlerin tercih edilmesi gerekir. Enjeksiyondan sonra en az 6 saat süreyle uygulama bölgesine su temas ettirilmemelidir. Uygulamadan sonraki birkaç gün hama, solaryum, havuz ve sauna gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır. Enjeksiyon bölgeleri olası darbelere karşı korunmalıdır. Terleme botoks tedavisi sonrasında birkaç gün yoğun egzersiz yapılmaması gerekir. Uygulamadan sonra enjeksiyon bölgelerinde geçici şişlik ya da morluk oluşması riski vardır.