Anzer Balı Fiyatı ve Faydaları


Anzer Balı, ülkemizde Rize şehrimizin Anzer yaylasında üretilen nadide bir bal türüdür. Eşsiz tadı ve hastalıklara olan faydaları ile bilinen bal, yüksek mineral ve vitamin içeriğine sahiptir. Ayrıca Anzer yaylasında üretilen bu bal, sindirim süreci için faydalı olan enzimler içermekte ve antienflamatuvar ve antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır.

Anzer yaylasında üretilen balın yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı ve mide ülserlerinin tedavisinde etkili olduğu söylenen bal ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olmaktadır. Antioksidanlar açısından da oldukça zengin olan bu bal türü kanser ve diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı olmanın yanında, kolesterol seviyelerini düşürmede de etkilidir.

Ayrıca Anzer yaylasında yetişen balın iyi bir enerji kaynağı olduğu da bilinmektedir. Kilo yönetiminde yardımcı olur. Bal ayrıca depresyon ve anksiyete tedavisinde de faydalıdır. Anlayacağınız üzere bu balın sağlığa birçok faydası vardır. Çeşitli hastalıklar için mükemmel bir doğal ilaçtır.

Coğrafi işaretli Anzer Balı

Coğrafi işaret, belirli bir coğrafi alana karşılık gelen belirli ürünlerde kullanılan bir işarettir. Bir coğrafi işaret kullanımı, ürünün belirli niteliklere sahip olduğuna, geleneksel yöntemlere göre yapıldığına veya coğrafi kökeni nedeniyle belirli bir üne sahip olduğuna dair bir sertifika işlevi görmektedir. İşte bu eşsiz bal türü de coğrafi işaretli Anzer Balı olarak geçmektedir. Peki bu bal türüne coğrafi işaret verilmesini sağlayan Anzer yaylası nasıl bir yerdir?

Anzer Yaylası

Anzer yaylası, çok sayıda arı kolonisine ev sahipliği yapan yüksek rakımlı, dağlık bir bölgedir. Anzer Balı üreten arılar, Türkiye’ye özgü Apis mellifera anatolica türündendir. Anzer yaylası bal üretimi için mükemmel bir mikro iklime sahiptir. Bölgede uzun ve sıcak bir yaz, ardından kısa ve serin bir kış yaşanır. Bu, yıl boyunca çok sayıda çiçek açar ve bu da arılar için zengin bir nektar kaynağı sağlar.

Coğrafi işaretli Anzer Balı üreten arılar, yonca, kekik, lavanta gibi çeşitli çiçeklerden nektar toplayabilirler. Bu, bir miktar tatlılık ve hafif bir çiçek aroması ile karmaşık bir tada sahip bal ortaya çıkarır.

Anzer yaylasında yetişen bal küçük partiler halinde üretilir ve sadece bir avuç üreticiden temin edilebilir. Bal genellikle kavanozlarda veya şişelerde satılır ve koyu kehribar rengine sahiptir. Bal eşsiz lezzeti ve tıbbi özellikleri nedeniyle değerlidir. Bal, boğaz ağrısı, öksürük ve sindirim sorunları gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için de kullanılmaktadır.

Eğer sizde harika bir aroması olan ve birçok hastalığa iyi gelen eşsiz bir bal arıyorsanız, Anzer Balı sizin için mükemmel bir seçim olacaktır. Eğer alacağınız balın fiyatı sizin için faydalarından sonra ikinci plandaysa bu balı yerel üreticilerden temin edebilir ve doğal olarak tüketebilirsiniz.  

Anzer Balının Özellikleri

Anzer yaylası, Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan geniş, düz bir alandır. Yaklaşık 3.000 metre yüksekliktedir ve kalın bir bal rengi polen tabakasıyla kaplıdır. Anzer arıları bu poleni toplar ve bal yapmak için kullanır.

Anzer yaylasında yetişen bal, güçlü ve belirgin bir tada sahip koyu renkli bir baldır. Fruktoz ve glikozda yüksektir, bu da onu çok tatlı yapar. Ayrıca bu bal C vitamini, kalsiyum ve demir gibi çeşitli vitamin ve mineraller içerir.

Anzer Balı tıbbi özellikleri ile bilinir ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı tedavisinde etkili olduğu söylenen bal yara ve yanıkların tedavisinde de kullanılır. Bazı insanlar bu balın sindirimi iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu da söylemektedir.

Eğer sizde bu balı satın almak istiyorsanız internetten ya da bazı sağlıklı gıda mağazalarından bulup satın alınabilir. Ancak balın fiyatının biraz pahalı olduğunu bilmenizde fayda var.

Coğrafi işaretli Anzer Balının Faydaları

Anzer Balı fiyatı, diğer ballara göre pahalı olmasını nedeni hem az üretiliyor olması hem de birçok hastalığa iyi geldiğinden çok talep edilen bir bal olmasıdır. Anzer Balının faydalarını sıralayalım,

İçerisindeki yüksek antioksidanın olması, bağışıklığı güçlendirici etkisinin olması sebebiyle etkili olduğu söylenmektedir.

  • Enerji verir, yorgunluk ve halsizliği önler
  • Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar
  • Metabolizmayı düzenler
  • Hücreleri yeniler
  • Daha sağlıklı görünmenizi sağlar,
  • Kalp ve damar hastalıklarında oldukça olumlu etkileri vardır.
  • Kış günlerinde yakalanacağınız, hastalıklardan korur.
  • İçerisinde kalsiyum gibi yararlı maddelerde bulunduğundan kemik sağlığınız içinde yararlıdır.
  • Çocukların gelişimde katkı sağlar

Anzer Balı Fiyatı

Türkiye’nin Rize ili İkizdere İlçesi Anzer bölgesinde üretilen bu bal hakkında insanlar tarafından en sık sorulan soruların başında Anzer Balı fiyatı ne kadar sorusu gelmektedir. Açıkçası bir balın fiyatı, balın kalitesine ve üretilen miktara göre değişmektedir. Herhangi bir bal türü ne kadar özelse ne kadar güzelse ve nadirse balın fiyatı o kadar artmaktadır.

Bu durumdan yola çıkacak olursak, Anzer yaylasında yetişen bu balın nadir olması ve eşsiz aroması nedeniyle diğer bal türlerinden daha pahalı olması oldukça normal karşılanabilir. Özellikle bu balın coğrafi işarete sahip olması ve birçok hastalığı iyi gelmesi onu eşsiz kılan özelliklerden sadece bir kaçıdır. Hem lezzetli hem de besleyici bir bal arayanları tercihi olan bu balı yiyenler eşsiz lezzetinin tadını çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda tıbbi özellikleri ile bilinen bir ürünü tüketerek vücuduna bir iyilik yapmış olacak.

Gelelim lafı fazla uzatmadan bu balın fiyatının ülkemiz koşullarında ne kadara satıldığı konusuna. Anzer yaylasında yetişen bu balın 250gr’lık kavanozlarda satılan hali ortalama 600 ile 750 TL arasında fiyatlara satılmakta. Açıkçası fiyatın birçok insan için oldukça yüksek olduğunu ve sadece 250gr’lık bir bal için bu fiyatı vermenin çoğu aile için imkansıza yakın olduğunu biliyoruz.

Ancak Anzer Balı fiyatını ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik duruma göre değerlendirecek olursak bu kadar faydası olan ve onlarca hastalığa iyi geldiği söylenen bir bal için bu fiyatların çok da fazla olmadığını görmeliyiz.