İmamoğlu’nu isteyenler sıralı tam liste


YSK üyelerine hakaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kesinleşmemiş yargı kararı üzerinden 6’lı masanın ortak adaylığı için sahneye çıktı. “2023’te her şey çok güzel olacak” diyerek öne atılan Ekrem İmamoğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in desteğini de arkasına alarak ‘siyasi mağduriyet şovu’na imza attığı yönünde eleştiriliyor. Mahkemenin 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası kararı sonrası kendisini adeta muhalefet blokunun adayı ilan eden İmamoğlu’nun arkasında hangi güçlerin yer aldığı da netlik kazandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına konumlandırılan Ekrem İmamoğlu’nun ortak adaylığı köpürtülürken; ABD’nin karanlık isimleri, Avrupa’nın şaibeli siyasetçleri ve diplomatları, manşetlerinden operasyon gerçekleştiren Batı medyası, FETÖ’nün kanlı kalemleri topyekün “İmamoğlu korosu” oluşturdu.

FETÖ DESTEKLİYOR

FETÖ’nin istihbarat aparatı Said Sefa, İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına arka çıktı. 15 Temmuz hain darbe girişimi öncesi FETÖ’nün en büyük yalan servis noktasından ‘Fuatavni’ isimli Twitter hesabının kurucusu olan Said Sefa, “İmamoğlu’nun derhal cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmasını” istedi. FETÖ’cü Sefa, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu noktada, yarından tezi yok her türlü riski göze alarak ‘Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı adayımızdır’ derlerse, diyebilirlerse tarihi bir adım atmış, iktidarı beklemediği yerden vurmuş olurlar. Oyun bozmadan, oyun kurulmaz!” dedi.

CIA DESTEKLİYOR

İmamoğlu’nu açıktan destekleyen diğer isim, eski CIA Danışmanı Henri Barkey. ABD’li Barkey, hakaret suçundan ceza alan Ekrem İmamoğlu’nu, “şiir okuduğu için” 1999 yılında cezaevine atılıp siyasi yasak konulan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hikayesine benzetmeye çalıştı.

CIA Danışmanı Barkey, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sırf muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olmasını engellemek için düzmece bir davada suçlu bulundu. Erdoğan bu kararından pişman olacak. Kendi tarihini unutmuş görünüyor; kendi yükselişini 1999’daki mahkûmiyetine borçludur.” açıklamasında bulundu.

İmamoğlu’na verilen ceza ile ilgili ABD’den de destek geldi. ABD Başkanı Joe Biden’ın ofisinden yapılan açıklamada, “Bugün İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ifade özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan ‘hakaret yasalarına’ dayanarak 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmasından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yaşıyor.” denildi.

İmamoğlu’na arka çıkan ABD Dışişleri Sözcüsü Vedant Patel ise, “Adil olmayan ceza; insan haklarına, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere saygıya uymuyor” açıklamasında bulundu.

BATI MEDYASI BÖYLE GAZLADI

İmamoğlu güzellemelerine Avrupa medyası da dahil oldu. Fransa’nın önemli gazetelerinden L’Opinion haberinde “2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri yaklaşırken Türk muhalefeti birliğini sağlayabilecek mi? Ortak bir proje üzerinde çalışmak üzere altı partiden (CHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek, Saadet, Demokrat Parti) oluşan bir muhalefet koalisyonu kuruldu. Geriye tek kalan ortak bir aday bulunmasıdır. 51 yaşındaki İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı yarışındaki en karizmatik ve en çok şansı olan muhalefet lideri.” ifadelerini kullandı.

THE GUARDİAN: İMAMOĞLU VE MUHALEFET BİRLEŞMELİ

İngiliz The Guardian gazetesi, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına İmamoğlu’nun çıkarılması gerektiğini yazdı. The Guardian’ın haberinde, “Erdoğan’ın neo-İslamcı gündemi, otoriterliği ve sivil özgürlüklere yönelik sayısız ihlali Atatürk’ün demokratik laik mirasına ihanet anlamına geliyor. İmamoğlu ve muhalefet, onu sandıkta yenmek için birleşmelidir.” yorumu yapıldı.

REUTERS VE FT’DEN BENZER BAŞLIK

Reuters, İmamoğlu’na verilen hapis ve siyasi yasak kararıyla ilgili, “Türkiye’de önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güçlü bir rakip olarak görülen muhalefet siyasetçisine siyasi yasak getirildi” başlığıyla dünyaya duyurdu.

Financial Times ise kararı “İstanbul’un popüler başkanı Ekrem İmamoğlu seçim görevlilerine hakaret suçundan hapis cezası aldı ve siyasetten men edildi. İmamoğlu, gelecek yıl yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın potansiyel rakibi olarak görülüyor” ifadeleriyle duyurdu.

BLOOMBERG: ERDOĞAN’A MEYDAN OKUYABİLECEK EN POPÜLER SİYASİ FİGÜR

Bloomberg, İmamoğlu’na yönelik kararla ilgili “Karar yüksek temyiz mahkemeleri tarafından onaylanırsa, Haziran ayında yapılması planlanan seçimlerde Erdoğan’a meydan okuyabilecek en popüler siyasi figür olan İmamoğlu’nun siyasi yasağı ile sonuçlanacak” yorumunda bulundu.

THE WASHINGTON POST: ERDOĞAN’IN RAKİBİNİ ORTADAN KALDIRMA GİRİŞİMİ

The Washington Post ise kararı “Siyasi uzmanlar, belediye başkanının yargılanmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir rakibini ortadan kaldırma girişimi olarak yorumluyor” ifadeleriyle duyurdu.

BİLD: ERDOĞAN’IN EN BÜYÜK RAKİBİ İMAMOĞLU

Almanya merkezli Bild gazetesi, “Erdoğan, 2023 seçimlerinde en büyük rakibini saf dışı mı etmek istiyor?“ sözleriyle kararı duyurdu.. Bild, İmamoğlu’nun önemli bir figür ve Erdoğan’ın karşısına dikilen kişi olduğunu yazdı.

BLİCK: ERDOĞAN’IN RAKİBİNE SİYASET YASAĞI

İsviçre’nin Blick gazetesi kararı, “Erdoğan’ın muhtemel rakibine siyaset yasağı” sözleriyle duyurdu. Haberde İmamoğlu’nun 2023 seçimlerinde Erdoğan’ın en büyük rakiplerinden biri olacağını ancak hapis ve siyaset yasağı ile durumun riske girdiği belirtildi.

AVRUPA DESTEKLİYOR

Türkiye karşıtlığıyla tanınan eski Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, açıktan İmamoğlu’na destek verdi. Karar sonrası İmamoğlu’nu etiketleyerek paylaşım yapan Piri, “Ve hep beraber göreceksiniz her şey çok güzel olacak” diyerek İmamoğlu’na adaylık desteği verdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi, yargının bağımsız olmadığı yalanını dillendirdiği açıklamasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na destek oldu. Açıklamada, “Asliye ceza mahkemesinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ‘kamu görevlilerine hakaret’ suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırması ve siyasi hayattan men etmesi, Türkiye’de demokrasi adına büyük bir gerileme teşkil etmektedir. Bu ceza orantısızdır ve Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını ve hakim ve savcılar üzerindeki aşırı siyasi baskıyı teyit etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

ALMANLAR İMAMOĞLU’NUN YANINDA

Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi Almanya da İmamoğlu’nun arkasında. Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Max Lucks, ‘İyi bir arkadaşım” dediği İmamoğlu için “Erdoğan’ın gelecek yıl seçim yenilgisinden korktuğunu gösteren siyasi saikler içeren bir karar” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’nu desteklediğini açıklayan Almanya Dışişleri Bakanlığı, kararı ‘demokrasi için ağır bir gerileme’ olarak değerlendirdiğini duyurdu.

Alman Sol Partili Avrupa Parlamentosu Milletvekili Özlem Alev Demirel “İstanbul Belediye Başkanı İmamoğu hapis cezası aldı, siyasi yasak getirildi. Suçu: İstanbul’da yapılan seçimleri iki kere kazanmak ve tek adam hükümdarına güçlü bir rakip olmak. Bu karar ve diğer gelişmeler 2023 seçimlerinin hiç de adil olmayacağını gösteriyor.” dedi.

SPD Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid, “Türkiye’de gelecek yıl yapılacak seçimler bakımından yargının sürekli siyasallaşması fena bir işaret” dedi.

Yeşiller Parti’li Tarım Bakanı Cem Özdemir, “Demirtaş’tan sonra şimdi İmamoğlu: Erdoğan bütün siyasi rakiplerini hapse atmak istiyor. Sadece iktidarı çatırdayan biri böyle davranır” dedi.

CDU milletvekili Serap Güler, “İstanbul’dan korkunç haberler. Bu, Ekrem İmamoğlu’nu seçim öncesi devre dışı bırakma girişiminden başka bir şey değil. Alman hükümeti buna sessiz kalmamalı” ifadesine yer verdi.

ELÇİLER YANINDAN AYRILMIYOR

ABD, İmamoğlu seçilir seçilmez 5 milyon dolarlık “hibe” parası gönderdi. 22 Eylül 2020’de dönemin ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile İmamoğlu arasında “İstanbul Ulaşım ve Trafik Mükemmeliyet Merkezi Projesi” kapsamında 5 milyon dolarlık hibe anlaşması imzalandı.

İmamoğlu, 7 Aralık 2021’de İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott’u İBB binasında ağırladı.

İstanbul’da kar felaketi yaşandığı 24 Ocak 2022’de bir restoranda İngiliz Büyükelçi Chilcott ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gizli görüşme yaptı. Sarıyer’deki balık restoranında yapılan görüşme, daha sonra görüntüleriyle basına sızdı.

İmamoğlu, 31 Ocak 2022’de ise ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ve ABD İstanbul Başkonsolosu Daria L. Darnell ile bir araya geldi.

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun yaptığı yurt dışı gezilerine karşı hamle yaparak, 100 büyükelçiyi Boğaz’da ağırladı. 7 Aralık’ta Kuruçeşme Divan’ında gerçekleştirilen görüşmede ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerin konsolosları da yer aldı.

ZAMANLAMA MANİDAR

İmamoğlu, Belçika Dışişleri Bakanı ile manidar zamanda bir araya geldi. Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın açıklaması yapmış, Çavuşoğlu’ndan Belçikalı mevkidaşına, “Sizden beklentimiz Belçika’da çok faal olan ve tüm Avrupa’daki terör faaliyetlerini yürüten PKK kuruluşlarına karşı tedbir almanız” çağrısı yapmıştı. Çavuşoğlu’nun 15 Aralık’ta azarladığı Bakan Lahbib, bir gün sonra 16 Aralık’ta İmamoğlu ile görüşmeye koşmuştu.

30 Mart 2022’de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve farklı ülkelerin büyükelçilerinden oluşan heyetle bir araya geldi. Türkiye-AB ilişkilerinin de ele alındığı toplantıda konuşan İmamoğlu, sanki Türkiye devlet yetkilisiymiş gibi ağırlandı.