Türkiye YPG ile Rakka’ya mı saldıracak?


Bir çok defa El Bab Operasyonu ardından hedefi YPG elindeki Menbiç ve Afrin bölgesi olacağını ilan eden Türkiye’den farklı bir ses çıktı. 7 Şubat 00.05’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile telefonla görüşmesinin ardından Türkiye’nin Rakka operasyonunda yer alabileceği açıklandı. 

Bu açıklama Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca da doğrulandı. Zira Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın 8 Şubat’ta NTV‘de katıldığı programda, Türkiye’nin duruşunu anlattı. Kalın, “Rakka’nın
DEAŞ’tan temizlenmesi konusunda Türkiye’nin sunduğu somut bir plan var. Şu anda
El Bab’da mücadele eden Özgür Suriye Ordusu mensupları da buralar güvence altına
alındıktan sonra Rakka operasyonu için hazır hale gelecekler
” dedi.
Oysa, gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse de diğer resmi ağızlar, El Bab’tan sonraki hedefin “Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu” olarak değerlendirilen YPG kontrolünde Türkiye’nin Suriye sınırını kuşatan Menbiç ya da Afrin olacağını gündeme getirmiş, kamuoyuna açıklamıştı. 
Gelinen noktada Erdoğan-Trump görüşmesiyle hedefin Rakka’ya döndüğü net biçimde anlaşılıyor.
Öyle görünüyor ki, Türkiye Rakka’da “ezeli düşmanı” olarak algıladığı YPG ile bir “zımni ortaklığa doğru” yürüyor.
Zira YPG, halen Rakka kırsalında ABD hava desteği ile ilerlerken, kente 20 km’ye kadar yaklaştı.

Saldırının seyrine dair ABD’den yapılan açıklamada, “YPG’nin Rakka’yı kuşatacağı, ancak kentin ele geçirilmesi için daha etkin bir güç ve plan uygulanacağı” anlaşılıyor.
Zira 8 Şubat’ta Pentagon’a video konferans yöntemiyle bağlanarak açıklama yapan ABD öncülüğündeki “IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsüAlbay John Dorrian da Rakka şehrinin birkaç hafta içinde tamamen sarılmış olacağını ve ondan sonra da şehre yönelik saldırıda yer alacak kuvvetler konusunda bir karar alma sürecinin başlayacağını vurgulayarak bu “etkin güç” faktörünü doğruladı.
Bu “etkin gücün” şimdilik kim olacağı net olmamakla birlikte, sahaya Türkiye’nin davet edildiği ve Türkiye ile bu ortalığın pazarlığı için temas kurulduğu kesin.
Türkiye, ulusal güvenliğine birinci derecede tehdit oluşturan YPG kontrolündeki Afrin ve Menbiç’ten vazgeçip, ABD’nin öncelikleri doğrultusunda Rakka’ya mı sürülecek?
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer’ın ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesiyle ilgili olarak “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakka’yı geri alma konusunda ABD’nin Türkiye ile görüş
birliğine vardığını” açıklaması planlamaların buna göre şekillenmeye başladığını gösterir nitelikte.
Gelinen sürece bakıldığında Türkiye’nin Menbiç ya da Afrin planlarını rafa kaldırdığı, Türkiye’nin YPG ile olası bir çatışmaya girmeyeceği anlaşılıyor. Türkiye’nin Rakka operasyonu içinde yer alması YPG ile birlikte uzlaşma ihtimalini dahi gündeme getirebilir. 
Öyle görünüyor ki oyun kurucu ABD, bölgedeki aktörlere yeni roller biçmeye, akışı şekillendirmeye devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir