HTS lideri Ebu Cabir: İdlib savaşının nedeni…


İdlib’te muhalifler arasında 19 Temmuz’da başlayan ve tüm İdlib’e yayılan savaşa ilişkin Heyet-i Tahrir Şam (HTS) yapılanması lidire Ebu Cabir (Abu Jabir), ses kaydından oluşan bir açıklama yaptı. 

Heyet’i Tahrir-i Şam lideri Ebu Cabir, daha önce Ahrar-ı Şam’ın liderliğini yapıyordu. 

Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Ahrar-u Şam ve bağlı yapılanmalarla, Heyet-i Tahrir-i Şam‘a bağlı unsurlar arasında devam eden çatışmalara ilişkin konuşan Cabir, “Onlar (ÖSO-Ahrar) yabancılara eğilim gösterdi, ortaklık yaptı, ittifak kurdu. Biz ise onlara Allah’ın hükümleriyle hükmedilecek bir toprakta birlikte olmayı teklif ettik. Ancak reddedildik. Onlar, kendilerine destek veren yabancıların emrinde olmayı tercih etti” dedi.

İki grup arasında ilk kıvılcım 18 Temmuzda bir Aharar mensubunun HTS tarafından “tutuklanmasıyla” alevlenmişti. 
Ancak savaşın asıl nedeni ABD’nin bölgede aldığı yeni kararlardan kaynaklanıyor. Son olarak HTS, ABD tarafından “terör örgütü” olarak kabul edilirken, ABD aynı zamanda içinde Ahrar’ın da olduğu bazı gruplara da “gizli silah yardımı” programını durdurduğunu açıklamaştı. Böylece ABD, bölgede sadece YPG’yle hareket edeceğini gösterdi. Bugüne kadar ciddi anlamda her iki grubu stratejik hedef almayan ABD’nin, grupları birbirlerine düşürüp istikrarsızlaştırabileceği, böylece “bölgede hiç bir unsurun YPG’ye karşı tehdit oluşturmamasının planlandığı” değerlendiriliyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir