Afrin operasyonunda kritik gelişme: Rusya hava sahasını yasakladı – Özel


TÜRKİYE, Ankara (HABERYİRMİ) – Beklenen Afrin operasyonunun bir türlü başlamamasının nedeni olarak “Rusların Türk uçaklarına uçuş izni vermemesi” olduğu iddia edildi. 

Haberyirmi’nin edindiği kulis bilgilerine göre, Rusya El Bab’ta olduğu gibi, Türkiye’ye Suriye’de jetlerini uçurabilmesi için istediği izni henüz vermediği için Afrin operasyonu başlayamıyor. Liderler arasında trafik sürerken Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin’in bu konuda Türkiye’nin taleplerine hala yanıt vermediği, operasyonun da uçurulamayan jetler nedeniyle bir türlü başlayamadığı ileri sürülüyor. 

BAKAN İDDİAYI DOĞRULADI
İddiayı doğrulayan son açıklama ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘ndan geldi. Öğle saatlerinde CNN Türk canlı yayınında Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluRusya Afrin operasyonuna karşı mı? Olası bir operasyonda Türkiye hava sahasını kullanılabilecek mi?” sorusuna “Afrin operasyonuna Rusların karşı olmaması gerekiyor. Koordine etmemiz gereken şey onların oradaki gözlemcilerinin durumudur ve bir kazanın yaşanmamasıdır. Hava sahasının kullanılması konusunda da Ruslarla ve İran’la görüşüyoruz” dedi.


AKAR VE FİDAN RUSYA’DA
Diğer taraftan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da Rusya’nın “yasağı ile ilgili” Rusya’ya gittiği açıklandı. 
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu‘nun, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar
ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Ortadoğu’daki son gelişmeleri ele aldığı
bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Akar ve Fidan’ın Moskova
temasları kapsamında Şoygu ile de bir araya geldikleri belirtildi. 


REJİM: MÜDEHALE EDERİZ
Yine Suriye rejim güçleri de, olası hava sahası ihlali durumunda Suriye Arap Ordusu’nun (SAA) Türk savaş uçaklarına müdahale edeceğini duyurdu.

EL BAB OPERASYONU ÖNCESİ İLE BENZER SÜREÇ
Rusya, 9 Aralık 2016’da başlayan IŞİD kontrolündeki El Bab’a yönelik operasyon öncesinde de benzer bir adım atmış, Türk uçakları günlerce Suriye hava sahasını kullanamamıştı
12 Kasım ve 18 Kasım’da günlerce uçuş yasağı uygulayan Rusya, Türkiye’den aldığı iki garanti ile operasyona göz yumdu. Türkiye’nin “El Bab güneyine inmeyeceğine dair verdiği garanti” ve “Halep merkezdeki muhaliflerin bölgeyi boşaltması” Rusya’nın “vize” vermesini sağladı. 

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 savaş uçağı (Arşiv)

ABD ile yapılan müzakerelerde ise masada Rakka vardı. 
ABD Genelkurmaş Başkanı Joseph Dunford, 5 Aralık 2016’da Türk mevkidaşı Hulisi Akar’la Ankara’da biraraya geldi. 
Görüşmede Türkiye, kendisinin düzenleyeceği El Bab Operasyonu ile ABD’nin YPG ile düzenleyeceği Rakka saldırısını eşzamanlı gerçekleştirmeyi kabul etti. 
Böylece IŞİD’e karşı açılmış 2 cephe ile Rakka’nın daha hızlı düşmesi amaçlandı. ABD, bu anlamda El Bab saldırısına olumlu bakmasa da “büyük balık Rakka” için Türklerin El Bab operasyonuna kerhen göz yummuş oldu.
ABD’den de böylece vize çıkmış oldu ve hem Rakka hem de El Bab saldırıları 9 Aralık 2016’da aynı gün başlatıldı. 
Şimdi Afrin için benzer pazarlıkların sürdüğü iddia ediliyor. Haberyirmi.net

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir