Zeytin Dalı Harekatı kaç gün sürer: İşte kritik sorulara yanıtlar

Afrin son durum… Zeytin Dalı harekatı kaç gün sürer: operasyon kaç aşamalı ve TSK ve ÖSO güçleri şu an kaçıncı aşamada… Peki Afrin güney hattı neden kuşatılmıyor… İşte kafa karıştıran bu soruların yanıtları Haberyirmi farkıyla….


Hatay'da konuşlu, TSK'ya bağlı Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) sistemi ile YPG hedeflerinin vurulması.

Zeytin Dalı harekatı kaç gün sürer, operasyon kaç aşamalı ve TSK ve ÖSO güçleri şu an kaçıncı aşamada… Peki Afrin güney hattı neden kuşatılmıyor… İşte kafa karıştıran bu soruların yanıtları Haberyirmi farkıyla….

TSK/ÖSO unsurlarının yürüttüğü Afrin harekâtı şu ana kadar iki aşama geçirdi.

Birinci aşamada sınır hatlarında belli köyler ele geçirildi. Halen içinde bulunduğumuz ikinci aşamada ise bu köyler birbirleriyle birleştirilerek Afrin’in, Türkiye ile bağlantı kurduğu hatlarda (kuzey, doğu, batı hatları) iç kısımlarda bir kuşak – derinlik oluşturulması amaçlandı. Bu kuşakla, sonraki aşamalarda Kilis ve Hatay’a yapılacak roketli saldırıların menzil dışına çıkarılması amaçlandı. Bu kuşağı yüzde 95’i tamamlandı. İkinci aşamanın bitmesi için halen Şeyh Hadid hattında Türkiye ile sınır hattında YPG’nin kontrol ettiği 8 kilometre dikey, 4 kilometre yatay eksenli, tamamı dağlık alanların da kontrol altına alınması bekleniyor.

Üçüncü aşamada, birleşen kuşaklardan başlayarak Raco, Cinderes, Şeyh Hadid, Şaranlı  beldelerinin kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Dördüncü ve son aşama ise çevresi tamamen izole edilen Afrin ilçe merkezine yönelik harekât olacak. Burada dikkat çeken önemli bir detay ise TSK/ÖSO’nun şu süreye kadar Afrin’i kuşatmak gibi bir stratejisinin olmaması…

Şu ana kadar Afrin’in Esad rejim güçlerine açılan hatlarına yönelik bir hamle kasıtlı olarak ortaya atılmadı. Öyle anlaşılıyor ki, askeri, diplomatik ve taktik açıdan bu daha uygun bulundu.

Afrin güneyi neden kuşatılmıyor?

Şu ana kadar Afrin güneyinden neden saldırı düzenlenmediği, Türkiye tarafından Tel Rifat üzerinden bu hattın neden kapatılmadığı, ya da bu alana girilmediği veya aynı şekli ile rejim güçlerince neden açık bırakıldığı sorusunun elbette nedenleri var.

Saldırıya maruz kalan YPG’nin “tam kuşatma” altında alınması TSK/ÖSO açısından daha fazla kayba neden olabilir. Afrin’de açık kapı bırakmak, militanlardaki “kaçış duygusunu” tahrik edeceğinden, direnişin gücünü de kıracaktır.

Bir yandan dışarıdan sevkiyat gelmeye devam edeceği gibi, militan ve özellikle sivil, kaçmak isteyenlerin yolu da açık kalmış olacaktır. Bu seçenekte elbette savaş uzuyor.

Türkiye’nin bu stratejiyi izlemişinin ardında aynı zamanda diplomatik nedenler de var.

Türkiye’nin stratejisini kırmaya ya da durdurmaya yönelik olası uluslararası anlaşmalar ve BM nezdinde süren ateşkes görüşmelerine karşı Afrin harekâtının devam etmesini sağlayacak adımlar bunun parçası…

Afrin son durm harita 26-subat 2018: Kuzeydoğu hattında, Bübül ve Racu cebi birleşti. Şimdi açık kalan Şeyh Hadid cebinin batı cephesiyle birleştirilmesi hedefleniyor.
Afrin son durm harita 26-subat 2018: Kuzeydoğu hattında, Bübül ve Racu cebi birleşti. Şimdi açık kalan Şeyh Hadid cebinin batı cephesiyle birleştirilmesi hedefleniyor.

BM’nin son Suriye kararı “Kuşatma altında bulunan alanlarda insani yardım sağlanması için yapılacak bir aylık ateşkes” anlaşması yönünde oldu. Bu anlaşma elbette Afrin harekâtının da önünü kesmeyi amaçlıyordu. Ancak TSK, asla Afrin’i kuşatmadı, “insani yardımlar da” hiç kesilmedi. Dolayısıyla bölgede bir trajediden bahsetmek de mümkün değil.

İkinci olarak Türkiye özellikle YPG/DEAŞ’a karşı mücadele vurgusu yaptı. Bazılarımız “Afrin DEAŞ mı var” derken, BM’den ateşkes kararı çıktı. Kararda her zaman olduğu gibi ateşkesin DEAŞ’ı ve Nusra’yı kapsamadığı işaret ediliyordu.

Türkiye en başından bu yana bölgede aynı zamanda DEAŞ’a karşı mücadele tezini kullandığı için bu hamle ile de Afrin’e yönelik harekâtın durdurulmasına yönelik girişimler yine boşa çıkarılmış oldu.

20 Ocak 2018’de başlayan harekat, bugün itibari ile 38 günü geride bıraktı. 38 gün içinde 6 belde, 361 köyü bulunan Afrin’in Bülbül beldesi ve 78  köyü TSK/ÖSO kontrolüne geçti. Köyler ve dağ, dere, tepelerle birlikte 101 noktasında kontrol sağlandı. Geçen bir ayda yüzde 25’i kontrol altına alınan Afrin için TSK/ÖSO güçleri Cinderes, Racu, Şeyh Hadid beldelerinin sıfır noktasına kadar yaklaştı. Kalan beldelerden Ma’betli ve Şeran ise TSK/ÖSO mevzilerine halen 5 kilometre mesafe uzaklıkta…

Zeytin dalı harekatı kaç gün sürer

Şimdi bu Zeytin Dalı harekatı ne kadar süresine dönersek…Bu sorunun yanıtını doğu hattında Bafliyun Dağı belirleyecek. Bu dağ Burseya Dağı gibi çevresine hakim bir dağ. Azez batısında bulunuyor. Şeran beldesinin tamamına hakim bir dağ. Burseya kadar ormanlık, çamur ve meyilli. Bu dağ ele geçirildiğin askeri açıdan Şeran düşmüş sayılır. Aynı zamanda Afrin merkeze giden ana yol da bu hatta bulunuyor. Eteklerindeki Kafir Cana köyünden geçen yol, Afrin merkeze sadece 8 kilometre mesafade…

Kuzey cephede Meydanlı köyü hattı, batı cephesinde Racu beldesi, Batı cephesinde halen açıkta bulunan Şeyh Hadid hattının kuzeydeki koridorla tmamen birleşmesi gerekecek.

Türk ordu birliklerinin 1 ayda 78 köyü aldığını hesap edersek basit matematikle 361 köyün  ortalama 5 ayda alınabileceğini görüyoruz. Ancak savaş sahasında hesabı etkileyen birçok unsur matematiği tarumar edebilir. Bu belirleyici etkenler süreyi kısaltabileceği gibi çok daha fazla da uzatabilir.

Mesela, TSK/ÖSO, bu hatlara çok dağlık alanları aşarak geldi. Şimdi düzlükte hızlanabilir. Ancak böyle olmasına karşın, geri hatlara çekilen YPG’nin Afrin’de güçlü bir savunma icra etmesi operasyonu buna rağmen yine de uzatabilir. Dolayısıyla denklemler birbirine girift ve çok fazla…

Ancak şartlar seyrini bu bağlamda korumaya devam ederse Afrin harikatının 5-7 ay içinde tamamlanması bekleniyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir