Tel Rıfat’ta aslında ne oldu: İşte en çok konuşulan 3 iddia

Tel Rıfat’ta ne oldu? 27 Mart sabah saatlerinde Ruslarla mutabakat sağlandığı yönündeki gelişmeler sonrası TSK kontrolüne girdiği yönünde gelişmelerin yaşandığı Tel Rıfat’ta aslında ne oldu. Haberyirmi en çok konuşan 3 iddiayı sizler için sıraladı…


Tel Rıfat. 28 Mart 2018-rejim güçleri

ANALİZ – Dün sabah saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Ruslarla Tel Rıfat’ta yaptığı müzakereler sonrasında “anlaşmaya varıldığı” yönünde yaşanan gelişmelerin ardından, Tel Rıfat’a ne olacağı konusundaki belirsizlik sürüyor. Bölge kaynakları, ajanslar ve bazı muhalifler dün Türk ordu unsurlarının Ruslarla anlaşma sağladığını, belde kontrol noktalarının Türk ordu unsurlarına bırakıldığı bilgisini geçmişti.

Rudaw haber sitesi, gelişmelere ilişkin , “Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma sonucu TSK ve ÖSO’nun Tel Rıfat’a girdiğini” öne sürerken, Doğan Haber Ajansı da “Tel Rıfat kasabası da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolüne geçti” başlığı ile gelişmeyi okuyucularına duyurmuştu. İhlas Haber Ajansı (İHA) ise dün akşam saatlerinde abonelerine geçtiği haberinde Tel Rıfat’ta kontrolün TSK tarafından sağlandığı bilgisini verdi. Haberde, “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Tel Rıfat’ın kontrolünü ele geçirdiği açıklandı” ifadeleri yer aldı.

Rejim gelişmeleri yalanladı

Ancak bir süre sonra gelişmelerin “gerçeği yansıtmadığı” duyuruldu.

Tel Rıfat’ta bulunan rejim güçlerine bağlı asker ve milisler, “Tel Rıfat’ta kontrolün kendilerinde olduğu” yönünde görüntüler geçti.

Hem beldede bulunan rejim yanlısı gazeteciler, hem de Tel Rıfat dışında muhaliflerin safında çalışan medya mensupları sosyal medyadan paylaştıkları video ve açıklamalarla Tel Rıfat’ın halen YPG ve rejim kontrolünde olduğunu belirtti.

Suriyeli bazı gazetecilerin Tel Rıfat’ta, beldede Türk askerinin olmadığına dair yaptıkları kayıt:

Bugün çekildiği duyurulan başka Tel Rıfat gönderisinde ise Tel Rıfat’ta Tel Rıfat’ta rejim ve YPG milislerinin bulunduğu, Rus güçlerinin olmadığı, Türk ordu güçlerinin beldede bulunmadığı bilgisi paylaşıldı, fotoğraflara yer verildi.

Peki ne oldu?

Kuşkusuz bunca gürültü arasında bir şeyler oldu. Çoğu kaynağa göre de Türk ve Rus tarafları Tel Rıfat için dün mutabakat için masaya oturdu. Anlaşma yönünde adımlar da atıldı. Hatta Rusların Tel Rıfat’tan geri çekildiği bilgisi bile verildi. Değerlendirmelere göre ilk izlenimlerden “olumlu” sonuç çıkması, “Tel Rıfat TSK kontrolünde” bilgisinin hızla yayılmasına neden oldu. Buraya kadar Türk ordu unsurları belde çevresinde hareketli dakikalar bile geçirdi. Ancak bundan sonrası ne olduysa mutabakat masası dağıldı.

İddialara göre, Türk ordusu mutabakata varılamaması sonrasında geri hatlara çekildi.


HalepToday, bugün servis ettiği haberinde, Türk ordusunun anlaşmaya varamadan geri çekildiğini ileri sürdü:

Tel Rıfat’ta ne olduğuna dair hiç bir resmi açıklama yok. Hükumet ve asker kanadından bir açıklama yapılmadığı gibi Rus, rejim ve YPG kanadından da açıklama yapılmadı. Ancak değerlendirmelere göre Tel Rıfat’ta yaşanan gelişmelerin, bozulan mutabakatın muhtemel 3 nedeni bulunuyor. İddia düzeyinde kalsa bile kiminin sahada gerçek anlamda karşılığının olduğu görülen o iddialar şöyle:

1- Rejim güçleri istemedi, beldeye asker soktu

Buna göre ilk neden Rejim kaynaklı… Ruslar mutabakatı kabul etti, Tel Rıfat’tan çekildiler. Ancak rejim Tel Rıfat’ın verilmesini onaylamadı. Onaylamadığı gibi akşam saatlerinde beldeye milis takviyesi yaptı. Bu iddiaya dair bazı paylaşımlar da dikkat çekti.

2 Ruslar İdlib güneyini talep etti Türkiye kabul etmedi

İkinci iddia ise Rusya Tel Rıfat’a karşılık, İdlib güneyinde iki noktayı yani Cisr eş-Şugur ve Maarat el Numan ilçelerini Türkiye’den talep etti. Ancak Türkiye bu teklifi şimdilik kabul etmedi.

3- Ruslar Menbiç görüşmelerini beklemeyi tercih etti

Son değerlendirme de sahada, diğerlerine göre gerçekliği sürülemeyen, ancak olasılık ve strateji anlamında yazılmaya değer. Buna göre Ruslar, Amerikalıların Menbiç konusunda Türkiye ile yapacakları görüşmelere odaklandı. Önce ABD ve Türkiye arasında yapılacak görüşme beklenecek, burada tarafların alacağı pozisyona göre tutum sergilenecek. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir