Irak istihbaratı: IŞİD lideri Bağdadi’nin yerini tespit ettik

Daha önce de Bağdadi’nin pek çok defa öldürüldüğünü duyuran Irak istihbaratı bu kez IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin Suriye’nin Deyrezzor kentinde saklandığını tespit ettiğini ileri sürdü.


IRAK, Bağdat (HABERYİRMİ) – Daha önce de Bağdadi’nin pek çok defa öldürüldüğünü duyuran Irak istihbaratı bu kez IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin Suriye’nin Deyrezzor kentinde saklandığını tespit ettiğini ileri sürdü.

Açıklama “Terörle Mücadele ve İstihbarat Ofisi” yetkilileri tarafından yapıldı.

Irak İçişleri Bakanlığı Terörle Mücadele ve İstihbarat Ofisi Sorumlusu Ebu Ali Besri, IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin Suriye’de Irak sınırına yakın bölgede olduğunu söyledi.

Ebu Ali Besri, düzenlediği basın toplantısında, aldıkları istihbarat sonucu Bağdadi’nin Suriye’nin Deyr ez Zor’un Hicney kasabasında olduğunu dile getirdi.

Hicney kasabasının Irak sınırına 18 kilometre uzaklıkta olduğunu hatırlatan Besri, sözlerine şunları ekledi:  “Bu bilgiler Bağdadi’nin yerine yönelik son bilgiler. Söz konusu bilgiler birkaç gün önce elimize geçti. Aldığımız bu istihbaratla Rusya, Suriye ve İran güçlerinin ortak yapacağı saldırıya hazırlık amaçlı kullanılacak.”

Fox News’a konuşan Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yahya Resul ise, Bağdadi’nin yakalanması için 25 milyon dolar para ödülü koyduklarını söyledi.

Irak istihbaratı, daha önce pek çok defa Bağdadi’nin öldürüldüğü yönünde bilgiler servis etmiş, ancak bu bilgilerin tamamı gerçek dışı çıkmıştı.

Gerçek ismi Avat İbrahim el-Bedri el-Samarayi olan Ebubekir Bağdadi, 2010 yılından beri IŞİD’in liderliğini yapıyor.

Nereden nereye

Başlangıçta El Kaide’nin Irak kolu olan “Irak ve Şam İslam Devleti” (IŞİD), Suriye ve Irak’ta topraklarda egemenliğini sağlamasıyla birlikte Haziran 2014’te “İslam Halifeliğini” yeniden ilan ettiğini duyurmuş, eş zamanlı olarak da “Irak ve Şam İslam Devleti” olan adını “İslam Devleti” olarak değiştirmişti. IŞİD, “Şura Meclisi” tarafından “Halife” seçilen Ebubekir Bağdadi ise bu unvanla birlikte, 2014’ün Haziran ayının sonunda Musul Nuri Camisi’nde verdiği ilk Hutbe ile “hilafeti” “resmen” duyurmuş oldu.

Devlet ilanı ardından ilk kez Dördüncü Halife Osman’ın bastırdığı altın paraların tıpkı basımını gerçekleştiren yapı, altın ve gümüş Dinar basmış, ordu kurmuş, bayrak ve sancağı ile Suriye Irak sınırını kaldırarak “İslam Devleti” ilanını duyurmuştu.

2011 Suriye iç savaşı ile 2013’te Irak’tan Suriye’ye ilerleyen örgüt, 2014’te büyük bir hızla Irak ve Suriye’de ilerledi. Rakka, Musul gibi kentleri ele geçirdi. 2014’teki “Hilafet” ilanı ardından ABD hava saldırılarıyla Suriye kuzeyinden çekilmeye başlayan IŞİD, 2016’da kaynaklarının çoğunu tüketerek geçirdi. 2017’de Rakka ve Musul’u tamamen kaybeden IŞİD, 2018’de de Suriye ve Irak’ta sınırlı ve dar bir alanda tüm zamanlarının en  zayıf durumuna geriledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir