Abd’den Türkiye’ye küstah mesaj


ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Kongre’ye sunduğu ‘gizli’ başlıklı raporunda Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almasının yalnızca F-35 teslimatını değil, diğer ABD’li şirketler tarafından üretilen CH-47F Chinook helikopteri, F-16 uçakları ve UH-60 Black Hawk helikopterlerinin alımını da etkileyebileceği belirtildi.

Türkiye’nin aleyhindeki ‘Rusya’dan (S-400) satın alırsa Türkiye’nin F-35 programındaki rolü riske girer’ başlıklı haberi Bloomberg verdi…

Raporda ayrıca, ‘Türkiye her ne kadar önemli bir program partneri olsa’ ve F-35 jetlerine 2002’den bu yana 1.25 milyar dolardan fazla bir yatırım yapmış olsa da, ‘Pentagon yönetiminin Türkiye’nin F-35 programının 8 partner ülkesinden biri olmaya devam edip etmemesi konusunda S-400 alımı nedeniyle yeniden değerlendireceği’ açıklandı.

‘TÜRKİYE KIZGIN’

Raporda ayrıca, Türkiye’nin ‘on yıldır süren müzmin hava ve füze savunma sistemi arayışı nedeniyle sinirlenmiş’ olduğu savunuldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada S-400 alımına ilişkin “Anlaşma yapıldı. Bunu iptal edemem. Fakat daha fazlasına ihtiyacımız var. Bunları da müttefiklerimizden satın almayı tercih ederim” açıklamasında bulunmuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir