Suriyede son durum (17 Eylül 2016)


Suriyede son durum, suriye’de ypg nin son durumu, suriye
son durum bugün, suriye’de son dakika ypg, suriye son durum harita. İlk yazımız YPG’nin Suriye’deki pozisyonunu inceliyor
Suriye’de YPG’nin son durumuna bakıyoruz

 Suriye son durum… 2011’de başlayan Suriye iç savaşında, cephede savaşan aktörler arasındaki güç dengesi her gün değişiyor. Suriye son durum bugün gelinen noktada ise Arap Baharı ile başlayan sürecin artık “toprak kazanma” mücadelesine döndüğü rahatlıkla görülebiliyor. Suriye son durum harita ülkenin geri dönülmez bir bölünmeye girdiğini gösteriyor. Kuzeyde YPG, kıyı ve güney bölgelerinde Esad güçlerinin ağırlık kazandığı ülkede, orta kesimlerde IŞİD varlığı sürüyor. Son dakika gelişmeler dikkate alındığında, ABD ve Rusya’nın ülkede “İslam Devleti” ilan eden örgütü önce şeytanlaştırıp ardından adeta bir manivela olarak kullandığı, bu argüman üzerinden ülkeyi kendi çıkarlarına göre yeniden şekillendirmek istediği söylenebilir. 

Suriye haberleri oldukça karmaşık. Hangi grubun ne zaman hangi ülke ya da örgütle işbirliğine gittiği, ya da gidiyor olduğunu kestirmek sıradan birinin anlayamayacağı düzeyde. Mesela YPG, Afrin güneyi ve doğusunda 2014 ve 2015’te muhaliflerle işbirliği yaparken, bu yıl iki grup arasında yer yer çatışma yaşandı. Aynı YPG, elindeki silahların büyük bölümünü Esad’tan almasına karşın Haseke’de Esad’a saldırdı. Şu sıralar ateşkes anlaşmasıyla yeniden sular durulsa da YPG’nin “Büyük Kürdistan” hayalinin “Rojova Kantonu” bölümü için her yolu mübah saydığı aşikar.

SURİYE SON DURUM
Peki Suriye’de son durum ne? Bu yazımızda sadece YPG’nin bölgedeki konumu ve son durumunu ele alacağız. İlerleyen yazılarda diğer gruplara da yakından bakmaya devam edeceğiz. YPG Haseke bölgesinde IŞİD kontrolündeki Deyr ez Zor’a yaklaşıyor. Şeddadi güneyinde Markadah bölgesine kadar yaklaşan örgüt kente 35 km mesafede. YPG, biraz daha batıda Rakka hattında ise Ayn İsa bölgesinin altında kontrolünü sürdürüyor. Rakka’ya 20 kilometre uzaklıkta. YPG‘nin son bir kaç günde hızla ilerlediği bölgelerden biri Menbiç ve Afrin oldu. Gaziantep karşısına düşen Menbiç’i geçen ay ABD desteği ile IŞİD’ten alan YPG, son günlerde Menbiç’in batısı ve güneyinde ilerledi. El Bab’a ulaşmak isteyen örgüt batıda Afrin’den de amacına ulaşmak istiyor. Afrin’in doğusu Mare bölgesinin güneyinde ilerleyen öngüt, Um Al Hus köyünü alarak, IŞİD elindeki El Hassiyah köyüne dayandı. Böylece en iyi ilerlemesini Suriye kuzeyinde gerçekleştiren YPG, El Bab’a iki yönlü olarak 25 km kadar yaklaşmış oldu.
Suriyede son durum / Suriye Haritası: Eylül 2016 (liveuamap) Sarı: YPG Siyah: IŞİD Yeşil: Muhalifler Kırmızı: Rejim
Suriye son durum izle… YPG Barzani kontrolündeki Şırnak Cizre’nin tam karşısında bulunan ve Suriye ile Irak’ı birbirine bağlayan Semelka (Peşhabur) sınır kapısında da kontrolü güçlendirdi. 
SURİYE’DE YPG’NİN SON DURUMU
Bu şu anlama geliyor. Örgüt Irak kuzeyindeki Kandil’de konuşlu PKK hattı ile (Duhok ve civarı) Suriye kuzeyindeki YPG hattını birleştirmiş oldu. Kısaca El Bab haricinde, örgüt Irak kuzeyinden başlayarak Suriye kuzey hattını takip eden kesintisiz bir alanda hakimiyet sağlamış oldu. Suriye son durum video ve haritalarına da yansıdığı gibi ABD’nin her türlü desteğini alan örgüt suriye son durum harita üzerinde en karlı çıkan grup oldu. Haber Yirmi
Arama Kelimeleri: suriye son durum bugün, suriye son
durum harita, son dakika, suriye son durum izle, suriye haberleri, suriye son
durum video, suriye son durum 2016, suriye’de ypg nin son durumu, suriye’de son
dakika ypg, suriyede son durum izle, suriyede son durum youtube, suriyede son
durum video, suriyede son durum haberleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir