ABD yine Rakka için Ankara’da: Her zaman aynı delikten sokulmak!


ANALİZ: Milli Savunma Bakanı Fikri Işık NATO toplantısı için Brüksel’de
bulunurken, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ise bugün Ankara’da. ABD basını Dunford’un “Rakka için” Ankara’ya geldiğini ve YPG konusunda bir çözüm yolu bulmak istediğini duyurdu.
Adana’daki ABD (İncirlik) üssündeç mevkidaşı Hulisi Akar’la bir araya gelecek olan Dunford, Türkiye’nin “Rakka teklifini” de dinleyecek. 
Dunford daha önce Kasım ayında Türkiye gelmişti. Rakka’nın masada olduğu o toplantı sonrası 5 Kasım’da YPG, Rakka’ya yönelik ilk saldırı girişimi olan “Fırat’ın Gazabı” adlı planlamayı duyurdu. Ayn İssa tarafından Rakka’ya yönelik bu saldırı başarısızlıkla sonuçlandı. YPG ancak 10 kilometre kadar ilerleyebildi.

dunford_akar
ABD Genelkurmay Başkanı Dunford (solda) ve Akar.

Dunford’un ikinci Ankara ziyareti ise 6 Aralık’ta gerçekleşti. Yine Ankara ve yine Akar’la yapılan toplantının ana konusu yine Rakka idi. Bu tarihe kadar ABD El Bab operasyonlarına destek vermiyor, hava saldırısı düzenlemiyordu. 
Rusya’nın da Türkiye’ye havadan destek vermediği (hatta uçuş yasağı koyduğu) o dönemde ABD Rakka’ya karşı El Bab için göz kırptı. Türkiye YPG’nin Rakka’ya yürümesine yine sessiz kalarak El Bab’ta başarıyı umdu. Görüşme sonrası 9 Aralık’ta YPG’nin ikinci aşama saldırıları başladı. Aynı gün de Türkiye, El Bab’a yönelik geniş çaplı saldırılarını başlattığını duyurdu. Türkiye ve muhalifler o tarihe kadar Mare, Cerablus, Savran hattından El Bab kırsalına kadar ilerlemişti. 

…Ve şimdi yine Dunford geldi…
Yine Ankara, yine Akar…
Yine masada Rakka…
El Bab yine çıkmazda…
Yine pazarlık…

YPG 4 Şubat’ta Rakka kuzey kırsalına yönelik saldırının, “kuşatmayı tamamlamayı amaçlayan üçüncü aşamasını” ilan etmiş, 5 kilometreye kadar yaklaşmışken…  

Hafta başında Türkiye’ye gelen CIA Başkanı Mike Pompeo‘nun Ankara ziyareti sonrası Dunford’un bugün yaptığı ziyaret… Türkiye’nin kırmızı çizgilerinin üzerine defalarca nasıl basıldığını gösteriyor adeta…

Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, aslında Türkiye’nin ne yapamayacağının neyi yapabileceğinin sinyalini çok iyi veriyor. 16 Şubat’ta NATO Savunma
Bakanları Toplantısı’nın

üçüncüsü için bulunduğu Belçika Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen bakanın açıklamaları kayda değer.
Burada “DEAŞ’a karşı
Uluslararası Koalisyon toplantısına” katılan Işık, Türkiye’nin arzusunun YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi olduğunu ancak ABD’nin bunu istemediğini, bu konuda çalışmaya devam edeceklerini söylüyor. Yani, ABD’nin hiç bir zaman kabul etmeyeceği bir başlıkta, diplomasi yürüterek ABD’yi ikna etmeyi deneyecek.
Işık’ın açıklaması şöyle: “Münbiç’teki PYD/PKK unsurlarının tamamının Münbiç’ten çekilmiş olması
bizim arzumuz. Bu noktada ABD ile çalışıyoruz. Arzu ettiğimiz sonucu şu anda
alamadık”
Işık açıklamasının devamında El-Bab’tan sonra Rakka’ya vurgu yapıyor. Tam da ABD’nin istediği beklediği bir konu…
Yani ilk Rakka operasyonu öncesi El Bab’ı öne süren Türkiye, şimdi yine bir Rakka operasyonuna karşı Menbiç’i mi öne sürüyor olabilir?
Işık açıklamasında, “El Bab operasyonundan sonra, Türkiye’nin iki önceliği olacak. Bunlardan
birisi Münbiç birisi de Rakka olacak” diyor.

Oya ABD’nin verdiği hiç bir sözü tutmadığını söylemiyor sayın Bakan Işık…
YPG’nin Fırat’ın batısına geçmeyeceği garantisini vermesi gibi…
Fırat’ın batısına geçip YPG’nin Menbiç’i almasını sağladığında “Orayı YPG değil SDF kontrol ediyor” dediği gibi…
YPG bayrakları dikildiğinde de, “Geri çekilecekler” dediği gibi…
Rakka’ya karşı El Bab’ta operasyonel destek vereceğine dair söz vermesine karşın (Koalisyon üyesi olarak), “ABD El Bab operasyonuna katılmıyor” açıklaması yapması gibi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Mümin bir delikten iki kere sokulmaz” ifadesini hatırlatıyor yaşananlar…

Türkiye aynı delikten, tanıdığı bildiği aynı yılanın dişlerini ve akıttığı zehri yine damarlarına aldı. Karar vericiler ise adeta ilk zehirde felç geçirip, ardından defalarca sokulmaya devam eden kurbanlar gibi çaresiz durumda…

Türkiye ABD’nin harekat odasında planlanan ve öznesi YPG olan Suriye’de, kendi projeksiyonunu ve savaşını ortaya koyamazsa, ABD’nin kuracağı Kürdistan’ı tanımak zorunda bile kalabilir.


Arama Kelimeleri: abd genelkurmay başkanı joseph dunford, abd genelkurmay
başkanı türkiye’de, hulusi akar, Rakka’ya operasyon, rakka son durum, rakka’da
son durum, rakka operasyonu son durum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir