Suriye ve Irak’ta son durum (Şubat 2017)


Suriye ve ırakta son durum, suriye haritası güncel, suriye
haritası son durum 2017, suriye öso haritası, suriye haritası son durum Şubat
2017, suriye haritası son durum Şubat 2017, ırak haritası son durum, 
suriye haritası 2017, suriye haritası türkçe

SURİYE ve Irak’ta dış güçlerin de içinde bulunduğu savaş şiddetlendi. “IŞİD’le mücadele” adı altında “toprak kapma yarışına” dönen iki ülkedeki savaşta, alan genişletmek isteyen ülke ve örgüt sayısı 100’ü geçti. ABD Harekat odasında planlanan iki ülkeye yönelik saldırılar 19 Şubat’ta yeni bir evreye girdi.

Suriye ve Irak’ta son durum (Arşiv)

Irak’ta Irak ordu güçleri ve Şii milisler eliyle Musul’a yönelik saldırının yeni aşaması başlatılırken, 18 Şubat’ta da YPG güçleri Rakka’ya saldırısını şiddetlendirdi. Yoğun hava saldırılarının düzenlendiği iki ayrı kentte sivil hedefler de hedef gözetmeksizin ateş altına alınıyor. 
ABD VE YPG’NİN RAKKA SALDIRISI: YPG, Rakka’ya 4 kilometre mesafeye kadar yaklaşırken, YPG’nin kentin kuzeydoğusunda bulunan Mekman-Rakka yolunu kestiği, Til Şar, Bîr Qûrat ve Mexe’yi kuşattığı, 3. cephesinde Kassar köyünü ele geçirdiği bildirildi. Civarda bazı köyler de YPG kontrolüne girdi. Örgüt, ABD hava desteği ile ilerlemeye devam ediyor.

rakka_sondurum
Suriye Rakka YPG ilerleme hattı

TSK VE MUHALİFLERİN EL BAB SALDIRISI: Suriye’nin kuzeyinde süren savaşlardan diğeri de Halep kuzeyindeki El Bab’ta devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), TSK destekli muhalifler El Bab’a, Suriye rejim ordusu ve Rusya El Bab güneyindeki bölgelere saldırılarını artırdı. TSK ve ÖSO El bab kent merkezine ulaştı. 

RUSYA, SURİYE REJİM ORDUSU VE YPG’NİN EL BAB SALDIRISI: Rus hava saldırıları eşliğinde ilerleyen Suriye rejim güçleri de El Bab’ın 17 kilometre güneydoğusundaki alanlarda ilerliyor. Burada YPG ile “Tel Rifat uzlaşması” yapan rejim unsurlarının ilerleme hattı, Tel Rifat üzerinden “Afrin ile Menbiç arasındaki YPG koridorunu tamamlamaya yönelik” olduğu görülüyor. 

IRAK ORDUSU, Şİİ MİLİSLER VE ABD’NİN MUSUL SALDIRISI: Musul’a yönelik saldırılarda da savaş üç koldan (kuzey, kuzeybatı, güney) yürütülüyor. ABD’nin yoğun bombardımanı eşliğinde kente saldıran Irak ordu güçleri ve Şii militanların saldırıları, kentin güneyinde yoğunlaşıyor. Birleşik güçlerin kentin güneyinde bulunan IŞİD kontrolündeki Ghazlani askeri üssünü ele geçirmeye çalıştığı rapor ediliyor. 19 Şubat’ta 3 koldan başladığı açıklanan saldırılar Musul’un güneyinde yoğunlaşıyor. Şii güçler de kuzeybatıdaki Telafer ilçesine yönelik saldırıları sürdürüyor.
musul_son_durum
Harita: Irak Musul kent merkezinin batısı ile güneyi. Birleşik güçler taralı bölgedeki askeri Ghazlani üssünü ele geçirmeye çalışıyor.

Ana cephelere eş olarak Suriye rejim ordusu ve Rusya IŞİD kontrolündeki Palmira (Tedmur) kentine yönelik saldırılarını sürdürüyor. Güçlerin kente, 16 km mesafeye kadar yaklaştığı öğrenildi. Suriye’nin güney kenti Dera’da IŞİD ile ÖSO grupları arasında çatışmalar şiddetli biçimde sürüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir