Rakka için hazırlanıyorlar: Suriye haritası son durum (14 Mart 2017)


suriye haritası son durum, rakka harita, rakkada son durum, rakka son durum, rakka’da son durum, rakka son durum harita, rakka haritası, suriye’de son durum…

Suriye'de son durum: Rakka son durum haritası
Suriye’de son durum: Rakka son durum haritası

ABD’den yüklü miktarda aldığı silah yardımları ve hava bombardıman desteği ile Suriye kuzeyinde IŞİD’e karşı ilerleyen YPG, kuzey cephelerinden Rakka’ya 4 kilometre, Deyr Ez Zor’a ise 33 kilometre mesafeye kadar yaklaştı. 

Deyr Ez Zor Rakka arasındaki ana yolun kontrolünü (Haritada yer alan sağdaki okun olduğu bölge) ele geçiren örgüt, özellikle Musul’da enerji kaybeden IŞİD’i kırsalda yıpratmayı hedefliyor.
Örgütün ilerlemesinde ana faktör ise ABD hava saldırıları. Yerden verilen koordinatlarla, havadan yapılan saldırılar, kırsaldaki yerleşim alanlarını moloz yığınına çevirirken, örgüt girdiği alanlara flama dikmekle yetiniyor. ABD son olarak dün Rakka’ya yönelik hava saldırısı düzenledi. Düzenlenen hava saldırısında en az 2 sivilin öldüğü öğrenildi. 

ABD BİLDİRİ ATTI: YOLLARI KAPATTIK 

ABD uçakları kente bildiri atmaya başladı. Bildirilerde Rakka’da yaşayan sivillere “IŞİD ağır kayıplar verdi. Rakka’ya giden yolların tamamı bloke edildi” ifadeleri yer aldı. Bildirilerde YPG’li militanların fotoğrafları eşliğinde “IŞİD yenilecek” mesajının yer aldığı görüldü. 

rakka son durum
ABD’nin Rakka’ya attığı bildiri

RAKKA SALDIRISI İÇİN YOĞUN TRAFİK

Rakka kent merkezini ele geçirmek için yapılan hazırlık ve oluşturulması planlanan ittifaklar için temas trafiği ise sürüyor. Bu temaslar kapsamında 7 Mart’ta Türk Rus ve ABD Genelkurmay başkanları Türkiye’de buluşmuştu. Barzani’nin Türkiye ziyareti, ABD unsurlarının Rusya ile ayrı temasları bu ittifakın ortaklarını belirleyecek temaslar arasında yer aldı. 
  • Rakka’ya yönelik ilk saldırı 5 Kasım 2016’da, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford‘un aynı sabah Ankara’ya gelerek Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar’la görüşmesinden hemen sonra Fırat’ın Gazabıadıyla başladı.
  • İlk dalga operasyondan beklenen sonuç alamayan ABD, 9 Aralık 2016’da ikinci dalga saldırısını başlattı. ABD ve yine 9 Aralık’ta Türkiye ve ÖSO güçlerinin El Bab’a saldırı planı konusunda anlaştı. İki ayrı saldırı aynı anda başlatıldı.  
  • Bu aşamaya kadar Rakka’ya 20 kilometreye kadar yaklaşan birleşik güçler, ABD’den çok sayıda silah yardımı aldıktan sonra, Rakka’nın kuzeyinde farklı cephelerden yaklaşmak için saldırının üçüncü aşamasını 2 Şubat 2017’de ilan etti. Örgüt, Rakka kent merkezine kuzeydoğu hattından 4 km mesafeye kadar yaklaştı.
  • 28 Şubat’ta Türkiye’nin Menbiç’e saldırı tehdidi nedeniyle örgüt, sevkıyatını Menbiç’e aktardı. Rakka saldırısı durdu. Ancak Rejim güçleri, Rusya ve ABD’nin Menbiç kuzeyinde Türkiye’ye karşı “tampon oluşturmasıyla” Türkiye tehdidinden kurtulan örgüt, 5 Mart’tan itibaren yeniden Rakka kırsalına yönelik saldırılarını sürdürmeye devam etti
  • Örgüt son olarak 8 Mart’ta Deyr Ez Zor’dan Rakka’ya giden Ana yolu ele geçirmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir