Dunford: Musul’dan sonra hedefimiz…


Dunford, Musul savaşında ordu birliklerinin kentin batısında zorlandığını belirterek, buna karşın ilerleme sağlandığını söyledi. Musul’dan sonraki hedefleri de açıkladı…. 

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford 

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve beraberindeki heyet, Irak temasları sonrası ABD’ye döndü. Kuzey Irak’ta IKBY Başkanı Mesut Barzani, Bağdat’ta ise Başbakan İbadi ile görüşen Dunford, ziyarete ilişkin gazetecilere bilgi verdi.
Açıklamalara yer veren ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Dunford’un bölgeye ilişkin değerlendirmelerini, Musul operasyonu ardından atılacak adımlara dair görüşlerini aktardı. CENTCOM‘da, 5 Nisan tarihli ve “Jim Garamone” imzalı haberde Irak birliklerinin “başarılı olduğu” ancak kentin batısında savaşın farklı bir seyir izlediğini söyledi. Dunford, Doğu Musul’da, kentin daha geniş, sokaklarının daha açık olduğunu belirtti. Irak güçlerinin ve araçlarının bu avantajdan yararlandığını belirten Dunford, daha açık alanlarda gözetleme ve hedeflemenin de kolay olduğunu belirterek kentin batısında durumun böyle olmadığını söyledi.
Batı Musul’un çok daha kalabalık ve sokaklarının dar olduğunu söyleyen Dunford, “Görünüşe göre IŞİD sivilleri binalara sürünüyor vb. Onları insan kalkanı olarak kullanıyor. Bunu bilen Irak güçleri, sivil kayıplar riskini azaltmak ve IŞİD’e karşı ilerleme kaydetmelerini sağlamak için mevcut operasyonlarda değişiklikler yapmaya çalışmak istiyorlar” dedi.

Dunford’un “sıradaki” dediği Telafer, Havice ve Fırat Nehri Havzası Irak ve Suriye sınırlarını içine alıyor.

Musul’dan sonra sırada…

Batı yakasında halen 600 bin kişinin yaşadığını söyleyen Dunford, “Irak kuvvetleri dar sokaklarda yürüyüyor. Evler ve ticaret binaları var. Buralara doğal görünümlü patlayıcı cihazlar döşenmiş ve IŞİD, araç bazlı patlayıcı cihazlar kullanmaktadır. Terör grubu ayrıca, mağazalarda satılan silahları Irak güvenlik güçlerini tehdit etmek üzere değiştiriyor.
Dunford, Musul’daki savaşın sona ermesinin IŞID’e karşı yürütülen savaşın sonu olmayacağını söyledi. “Gitmek için çok fazla savaş var; Hawija, Tal Afar, Fırat nehri vadisi” dedi. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir