“ABD Deyr Ez Zor’u vurdu; Yüzlerce ölü” iddiası


Suriye Silahlı Kuvvetleri, ABD savaş uçaklarının Deyr Ez Zor‘da IŞİD‘e ait “kimyasal tesisi vurduğunu ve saldırıda yüzlerce sivilin öldüğünü” ileri sürdü.  

Suriye Ordusu 13 Nisan tarihli resmi açıklaması Kaynak: mod.gov.sy

Suriye Silahlı Kuvvetleri‘ne ait internet sitesinden saldırıyla ilgili yapılan açıklamada, saldırının dün 17:30 17:50 sıralarında Hatila (Ahtlh) köyünde düzenlendiği, vurulan depodan önce beyaz bulutların yükseldiği ve çıkan toksik maddenin geniş çaplı yangına neden olduğu ifade edildi. Çıkan yangının gece saatlerine kadar sürdüğü belirtilen Suriye Arap Ordusu Genelkurmay Başkanlığı‘ndan yapılan açıklamada, vurulan alanda bulunan yerleşim yerinde “yüzlerce sivilin öldüğü” iddia edildi.

DEVLET TELEVİZYONU ‘SON DAKİKA’ GEÇTİ
Gelişme Suriye Devlet televizyonundan da “son dakika” bilgisi olarak paylaşıldı. Haberde saldırıda “kimyasal tesisin hedef alınmasıyla birlikte IŞİD’in kimyasal silahlara sahip olduğu da kanıtlanmış oldu” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, bu durumun “teröristlerin elinde kimyasal silah olduğunun bir kanıtı olduğu” savunuldu.

Haberle ilgili şu ana kadar IŞİD ve saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen ABD tarafından açıklama gelmedi. 

GELİŞME DOĞRULANAMADI
Bölge kaynaklarından doğrulayıcı yönde bilgi paylaşılmazken, bu yönde hiç bir görüntüye şu ana kadar ulaşılmış değil. Bölgeden haber geçen Radyo Alkul’un haberine göre bölgedeki tek saldırı “Deyr Ez Zor‘a bağlı Badia bölgesinde düzenlenen hava saldırısında IŞİD’e ait bir petrol tankerinin ABD savaş uçaklarınca vurulduğu, saldırıda 2 sivilin hayatını kaybettiği” şeklinde geçilen gelişme ile sınırlı kaldı. 

“ASPARAGASLA TEMİZE ÇIKMA PROPAGANDASI MI?”
Bağımsız kaynaklara göre Suriye rejimi, İdlib’teki kimyasal katliamı örtmek için manipülatif bir çaba sergiliyor olabilir. İdlib’e yönelik gerçekleştirilen ve 120 kişinin öldüğü saldırıyı kendisinin düzenlemediğini ileri süren rejim, “teröristlere ait kimyasal tesisin vurulduğunu, kayıpların da bu nedenle yaşandığını” iddia etmişti. Değerlendirmelere göre Suriye ordusunun yaptığı son açıklama ile rejim, “ABD’nin de benzer tesisleri hedef aldığı” tezinden hareket ederek “kendisinin işlediği İdlib katliamını örtmeye çalışıyor” olabilir. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir