İkinci el araba piyasasında son durum


Sıfır arabalardaki tedarik sorunu sürerken talepler ikinci el araçlara yöneldi. Sektörün önde gelenlerine göre önümüzdeki ay ikinci el araba yüzde 8’lik bir artış gösterecek. Buna da dolar kuru, faiz ve stoklar sebep olacak.

Araba fiyatlar artmaya devam ediyor. Peki bu artış ne zamana kadar sürecek? Bu konuda vatandaşın kafası karışık. Fiyatlar yükselecek mi çıkacak mı gazeteci Aysel Yücel Dünya gazetesinde değerlendirmede bulundu.

Yücel, sektörün önde gelenleriyle bir röportaj yaptı. Araba fiyatlarıyla ilgili olarak özetle şunları söyledi;

“ÖTV matrahlarında düzenlemeye gitmesi, geçen ay ikinci el piyasasında keskin bir düşüşe neden olmuştu. Sıfır otomobil pazarı yüzde 0.9 artış sağlarken, ikinci el pazarında ağustos ayında satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 düşmüştü. Kötü bir yıl geçiren ikinci el otomobil pazarı, ilk sekiz ayı yüzde 23 daralma ile kapattı. Eylül ayında ise işler tersine döndü. Çip krizi nedeniyle matrah düzenlemesini avantaja dönüştüremeyen tüketici, yeniden ikinci ele yöneldi. İkinci el pazarında asıl hareketliliğin ise son çeyrekte yaşanması bekleniyor.”

Daha sonraki süreçlerde ise aylık kademeli olarak yüzde 2’lik bir artış bekleniyor.

GALERİCİLER ARAÇ SATAMIYOR 

Oto galericiler ise pazardaki düşüşten rahatsız. Eskiden günler içinde satabildikleri otomobilleri şimdi 7 aydır satamadıklarını söylüyorlar. Ancak yine de otomobil fiyatları bir düşüş değil, aksine yükseliş bekliyorlar.

ÖTV matrah düzenlemesinin ardından ikinci el otomobil fiyatlarında beklenen düşüş gerçekleşmedi.