Ve baklayı çıkardılar: Savaş İran’a yayılabilir


PKK, Irak ve Suriye’de devam eden savaşın İran’a yayılabileceğini duyurdu. Kurulduğu 1978’den bugüne “4 parçalı Kürdistan için” Türkiye’de silahlı mücadele veren örgüt, 2011’den bu yana Suriye ve Irak’ın kuzeyini ele geçirdikten sonra ilk kez “dördüncü parçanın” sinyalini vermiş oldu.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Dış İlişkiler Başkanı Rıza Altun, “İran’ın iç sorunlarını çözmemesi ve demokratikleşmesi durumunda” Suriye ve Irak’ta (Orta Doğu krizi) savaşın ülkeye yayılabileceğini söyledi.

Rıza Altun
PKK dış ilişkiler başkanı Rıza Altun.

Altun’un açıklaması örgütün haber ajansı ANF‘de 6 Mayıs’ta yayımlandı. Dört bölümlük röportajın son bölümünde Suriye ve Irak’taki “cihatçılarla” savaşın sonuna gelindiğini söyleyen Altun, sıranın İran’a geldiğini söyledi. Altun, savaşın İran’a yayılmasını ABD’nin de istediğini belirterek, “Suriye ve Irak’taki cihatçılar İslam Devleti (IS) grubuna karşı savaşta nihai geri sayım başladı. Ortadoğu’daki savaş İran’a yayılabilir. Bu ABD’nin de istediği bir şey” dedi.

ABD’nin Trump yönelitimi ile birlikte İran’a karşı yeni bir blok oluşturduğunu ve blok içinde İsrail, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ün bulunduğunu söyleyen Altun, “Tahran’a karşı Sünni Arap ülkeleri “tarihi düşmanları”… İran’ın bunu durdurmak için fazla bir şey yapabileceğini sanmıyorum. Suriye ve Irak’taki varlığını güçlendirmeye çalışabilir, ancak her ikisi de tehlikede” dedi.
KÜRT VARLIĞINI KABUL ETMEZSE…
İran’la ilgili “vizyonununu” da açıklayan Altun, “Önümüzdeki dönemde İran’ın Kürt nüfusunun (yaklaşık 7 milyona yakın) ne yapacağı konusunda bir soruya” da yanıt vererek şunları söyledi: “Kürtler [demokratikleşme ve reformlarda] önemli bir rol oynayabilir. İstikrarsızlık yaratan aktörler olabilirler, aynı zamanda istikrar içinde olabilirler. Bu, İran’ın yaklaşımına bağlı. İran Kürt varlığını kabul eden çözümler üretmezse, bu durum huzursuzluk için en büyük potansiyele sahip “dedi.
Suriye’de ABD, Rusya ve Esad desteği alarak Türkiye sınırının neredeyse tamamında kontrol sağlayan örgüt, Irak kuzeyindeki hakimiyetini (Kandil Dağı güneyinden itibaren) Musul’a kadar, belki de Musul dahil olmak üzere derinleştirerek, 4 parçalı “Büyük Kürdistan’ın” güney bölümüne de hakim olmak istiyor. 
Suriye, Irak, Türkiye ve İran’ın sınır hatlarını içine alan “Büyük Kürdistan”ın Suriye’deki batı bölümü (Rojova) büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Irak’taki “Güney Kürdistan” parçasında da hakimiyet sağlayan örgüt, Musul’la birlikte Barzani’yi ekarte ederek “güney parçada” tümden kontrol sağlamayı hedefliyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir