ABD Türkiye’yi bu defa mektupla kandırdı


ABD Savunma Bakanı, Savunma Bakanı Işık’ı YPG’ye verilen teçhizatla ilgili bilgilendirdi, İŞİD mağlup edilince silahların geri alınacağını söyledi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis’in, Savunma Bakanı Fikri Işık’a mektup göndererek YPG’ye gönderilen malzeme ve teçhizatla ilgili bilgi verdiği, Rakka’da IŞİD’in mağlup edilmesinden sonra silahların geri alınacağını belirttiği duyuruldu. 
Savunma Bakanlığı kaynakları, Mattis’in mektubunda ülkesinin Suriye’de YPG ile taktik bir ilişkilerinin bulunduğunu ve ABD ile Türkiye’nin ilişkisinin “DEAŞ’ın mağlup edilmesinin çok ötesinde bir stratejik ortaklık olduğunu” belirttiğini kaydetti. 

Türkiye, ABD’nin Suriye’de IŞİD ile mücadelede PKK ile bağlantıları nedeniyle Ankara’nın “terör örgütü” olarak nitelendirdiği YPG ile işbirliği yapmasına ve YPG’ye askeri yardım sağlamasına tepki gösteriyor.

Washington Türkiye’nin Rakka saldırısını YPG yerine Türkiye destekli ılımlı muhaliflerle yapması önerisinde bulunmuş ancak bu öneri kabul görmemişti. ABD haber ajansı Reuters, konuyla ilgili abonelerine servis ettiği haberde, “Mayıs sonunda YPG’ye sağlanan teçhizatla amaçlarının Rakka’nın tecrit edilmesi ve ele geçirilmesi olduğunu belirten Mattis, sağlanan bütün teçhizatın fotoğraflı kanıt ve görsel envanterinin tutulduğunu, IŞİD’in mağlup edilmesinden sonra silahların geri alınacağını ve dağıtılan silahların sadece Suriye sahasında kalmasını temin etmek için ABD’li danışmanların sahada görev yaptığını kaydetti” ifadelerine yer verildi.

Bu açıklamalara karşın ABD başından beri Türkiye’yi kandırmaya devam etti. YPG’nin Fırat’ın batısına geçmeyeceğinin garantisini vermiş, geçince de çekileceğinin garantisini vermişti. Ancak ABD, verdiği hiç bir garantinin arkasında durmadı. Türkiye ise kendisi için en büyük risk olmasına rağmen YPG’nin desteklenmesi için kullanılan İncirlik Üssü’nü ABD’ye açmaya devam ediyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir