Rusya, tüm komuta kademesini kaybetti: Deyrizor son durum


Merkezi İngiltere’de bulunan “Suriye İnsan Hakları Gözlemevi” (The Syrian Observatory for Human RightsSOHR), Deyr ez Zor’da süren savaşta, kenti rejim ve rus güçlerine karşı savunan IŞİD’in, içinde rütbeli subayların bulunduğu 7’si Rus askeri 72’si rejim askeri olmak üzere toplam 79 rejim ve müttefik unsurunun öldürüldüğünü duyurdu. 

Saldırıların rejim güçlerinin 18 Eylül’de Fırat doğusundaki Mazlum köyünü ele geçirmesi sonrasında yaşanan 7 günlük süreci kapsadığı belirtiliyor.

Son olarak Rusya Silahlı Kuvvetleri 5. Ordu‘ya bağlı olarak Suriye’de bulunan Rus generali Valeriy Asapov 25 Eylül’de düzenlenen IŞİD saldırısında üst düzey bazı subaylarla birlikte öldürülmüştü.

Rus birlikleri Suriye
Rus birlikleri Suriye 

Rusya yakın tarihinde “öldürülen en yüksek rütbeli subay” olarak kayıtlara giren Asapov’la birlikte 5 üst düzey Rus subayın da hayatını kaybettiği öğrenildi. 

Son saldırılarla birlikte Rusya’nın bölgede savaşan ve Deyr ez Zor operasyonunu yürüten tüm komuta kademesi IŞİD saldırılarında öldürülmüş oldu.


SOHR, Rus ve rejim unsurlarının Fırat Nehri’nin doğu kıyısında, kentin doğu tarafında savaşın sürdüğünü duyurdu. Rejim ve Rus kayıplarının artarak sürdüğüne yer veren SOHR, bu kayıpların en büyük nedeninin IŞİD’in bombalı araç saldırıları olduğunu belirtiyor.
Rus savaş uçakları Fırat’ın doğusunda, Khasham kasabasının kuzeyinde, sivil hedefleri vurduğu ve saldırıda ölen sivil sayısının artmasından endişe edildiği bilgisini veren gözlemevi, YPG‘nin ele geçirdiği Koniko gaz sahasının da örgüt tarafından kontrol edilmeye başlandığını duyurdu.

DEYR EZ ZOR’A YÖNELİK SALDIRILAR

  • Rejim güçleri Ağustos 2017 itibariyle Hama ve Humus doğu hatlarından, kuzeyde ise Rakka güneydoğu hatlarından kente saldırılarını yoğunlaştırmıştı. 
  • Son olarak kent merkezinde bulunan 137. Tugay’a yönelik IŞİD kuşatmasını 5 Eylül’de Esad Hava Üssü’ne yönelik kuşatmayı 7 Eylül’de kaldıran rejim güçleri kentin güneydoğusundaki hatlardan Fırat Nehri’ne ise Marrat hattı karşısından ulaşmıştı.
  • 15 Eylül’de Fırat Nehri’nin doğu yakasına geçen rejim kuvvetleri, 18 Eylül’de ise Fırat doğusundaki Mazlum köyünü ele geçirip, Marrat ve Tahla köylerine ulaştı. Deyr ez Zor’a saldırıan taraflardan ABD destekli YPG ise 9 Eylül’de Suriye kuzeyindeki Hasekekentine bağlı Şeddadi hattından kente saldırı başlattı. 
  • ABD bombardımanı eşliğinde düzenlenen saldırılarda Şeddadi kırsalından itibaren uzun bir kol halinde 60 kilometre ilerleyen örgüt Deyr Ez Zor’u batı batı ve doğuya ayıran Fırat Nehri’nin doğu sınırına 2 kilometreye kadar yaklaştı. 
  • YPG son olarak Fırat doğu yakasına 7 kilometre mesafede bulunan Şeker Fabrikası ve Elektrik santralinin kontrolünü de ele geçirdi.
  • 16 Eylül’de rejim ve Rus güçleri ile karşı karşıya gelmesi ardandan Rusya YPG unsurlarını havadan vurdu. İlerlemesi yavaşlayan örgüt, Fırat’ın doğusunda kalarak, doğu hattında yayılma stratejisini izliyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir