ABD medyası: Türkiye – İran ilişkileri hızlı şekilde gelişiyor


İran’dan son dönemde Türkiye’ye yapılan üst düzey ziyaretler, ABD medyasının dikkatini çekiyor. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin Ankara ziyaretine işaret edilirken, “Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler hızlı şekilde gelişiyor” yorumu yapılıyor.

Erdoğan ve Ruhani 
İshak Cihangiri’nin Ankara ziyaretine vurgu yapan Amerika’nın Sesi’nin (VOA), “İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ankara’da: Gündem Kerkük” başlığı ile verdiği haberde şöyle denildi:
“Türkiye ile İran arasında ilişkiler, özellikle Astana Süreci’nin başlamasının ardından hızlı bir şekilde gelişiyor. Suriye’den sonra Kuzey Irak’ta da yakın politik hattı savunan iki ülke arasında üst düzey diplomatik ziyaretler devam ediyor.”
Bu çerçevede İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri’nin Ağustos ayındaki Türkiye’deki ziyaretinin ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran seyahati öncesinde Ekim ayının ilk günlerinde Tahran’a iade-i ziyarette bulunduğu anımsatılıyor. 
Bu arada, 20 Ekim’de İstanbul’da toplanacak D8 Zirvesi’ne katılmak üzere Çarşamba günü akşam saatlerinde Ankara’ya gelen İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin bugün Ankara’da Başbakan Binali Yıldırım’la görüşeceğine dikkat çekildikten sonra şöyle devam ediliyor:
“En son 28 Eylül’de telefonda görüşen iki liderin Çankaya Köşkü’ndeki ikili toplantısının ana gündeminde de Kerkük’ün geleceği, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’yle ilişkiler ve İdlib olması bekleniyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir