‘Irak ordusu, Habur’dan Irak’a girecek’ iddiası


TÜRKİYE, ŞIRNAK (HABERYİRMİ) – Türkiye, Kuzey Irak Kürt Bölgesel yönetiminin dünyaya açılan kapısı Habur sınır kapısı için için adım attı. Irak’la ortak hazırlandığı belirtilen plana  göre, Irak ordusu, tatbikat için bulunduğu Şırnak‘ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı üzerinden, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘nin (IKBY) kontrolünde bulunan “İbrahim Halil Sınır Kapısı“na girecek. 

Habur sınır kapısındaki tatbikat 18 Eylül 2017’de başlamıştı. FOTO: 18 Ekim 2017

Kürt yönetiminin kontrolünde bulunan ve IKBY‘nin Türkiye’ye açılan tek sınır kapısı olma özelliğini taşıyan Dahuk’a bağlı Zaho‘daki sınır kapısı için, Irak kuzeybatısındaki ordu birlikleri de kuzeye doğru hareket ederek Türkiye‘den giren ordu unsurlarıyla Zaho hattında buluşacak. İddiaya göre bu adımla, IKBY yönetiminin dünyaya açılan tek kapısı olan Habur’un karşı tarafındaki sınır kapısı Irak merkezi hükumeti kontrolüne girmiş olacak.

İddiaya göre Irak, bu hamle ile IKBY‘yi aradan çıkararak, Türkiye’ye tüm ticaret ve petrol akışını aracısız kendisi gerçekleştirmiş olacak. Kerkük Yumurtalık Petrol hattı da böylece birincil elden kontrol edilmiş olacak.
Habur sınır kapısı
Silopi Habur sınırkapısı ile IKBY’nin Zaho’daki İbrahim Halil Sınırkapısı – Irak ordusunun iki yönlü ilerleme planı iddiası
19 Ekim 2017 itibari ile İran da sınır kapılarını Barzani‘ye kapatmış durumda. Irak ordusunun Habur‘un karşı yakasını ele geçirmesi halinde, Barzani sadece Suriye YPG kontrolünde bulunan Habur’un hemen güneyinden Suriye toprağına çıkış yapan Semalka kapısından Suriye’ye giriş çıkış yapmış olacak. Ancak bu alanın Irak ordusunca kontrol edilmesi halinde Semalka‘nın da devre dışı kalması kaçınılmaz. 

BARZANİ NEFES BORUSUNU KAYBEDER…
Doğu sınırları İran’a çıkan, güneyde de İran ve Irak’la sınırı bulunan IKBY‘nin batı sınırında yine Irak merkezi hükumetinin kontrol sahaları bulunuyor. Eğer Bağdat, Suriye YPG ile olan hattı, Türkiye’ye açılan Habur‘la birlikte ele geçirirse, Barzani‘nin adeta nefes borusu kesilmiş olacak.
Güneydoğru’daki sınır kapıları: Habur, Kuzey Irak’ın Türkiye’ye açılan tek sınır kapısı
İDDİANIN SAHAYA YANSIMALARI 
Habur Silopi’de tatbikatları TSK ile müşterek gerçekleştiren Irak ordu unsurlarının bu hattan güneye inip inmeyeceği kesin değil. İddia şimdilik kulis bilgilerinden oluşuyor. Ancak sahaya yansımalarına bakıldığında Irak ordusunun Irak kuzeyinden Türkiye sınır hattına ilerleme eğilimi görülebiliyor.
Son olarak Musul Barajı, Başika hattını ele geçiren Irak ordusu Suriye kuzeybatı sınırındaki Til Koçer hattını da ele geçirerek Zaho-Habur hattına 50 kilometre mesafeye kadar yaklaştı. 

TATBİKAT BİRİNCİ AYINI DOLDURDU
Türkiye ve Irak ordusunun birlikte yürüttüğü Şırnak Silopi’deki tatbikat 18 Eylül’de başlamıştı. 18 Ekim’de birinci ayını geride bırakan bu tatbikat, Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı’na yaklaşık 3 kilometre mesafede TIR parkının karşısındaki alanda devam ediyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla sevk ve idaresinde, 28. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut emir komutasında yürütülen tatbikat, Irak Silahlı Kuvvetleri birliklerinin katılımıyla müşterek yapılıyor.
Genelkurmay Başkanlığı, tatbikatın üçüncü safhasına 26 Eylül’de başlandığını, bu aşamada bölgeye intikal eden Irak Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlik ve unsurların da tatbikata katıldığı bilgisini paylaşmıştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir