Başından sonuna Kerkük operasyonu -CANLI-


IRAK, Kerkük – Irak ordusunun ve bağlı bileşenlerin 16 Ekim gece 01.00’da başlattığı Kerkük saldırısı sürüyor. Ordu tankları kentin güney dış mahallesinden giriş yaptığı Peşmerge unsurlarının ise savaşmadan cepheyi terkettiği, Kerkük Valisi Necmettin Kerim‘in kentten kaçtığı bildirildi. HABERYİRMİ, saat saat savaşın seyrini tutuyor:

16 EKİM
12:00: Kerkük’e yönelik başlayan IIrak güvenlik güçleri, Kerkük’teki askeri üs ve petrol kuyularını almak üzere operasyon başlattığı belirtildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Iraklı güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını Peşmerge’den almak için harekete geçtiğini açıkladı.
Güvenlik Ajansı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Iraklı güçler ve Haşdi Şabi’nin Kerkük’ün güneyindeki Tazehurmatu’dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi.
Açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge’nin kontrolündeki “K1 Askeri Üs” ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi.
Bağdat yönetiminin, Peşmerge’ye Kerkük’ten çekilmesi için 48 saatlik süre vermiş bu süre yerel saatle 15 Ekim 01.00’de sona ermişti. Diplomasi trafiği devam ederken Bağdat ek olarak 24 saat süre daha verirken, o süre de bu gece 01:00’de (16 Ekim 01:00) dolmuş oldu. 


SÜRE BİTTİ, IRAK ORDUSU KERKÜK’E GİRİYOR

Saat: 01.00: Bağdat yönetiminin tanıdığı ek 24 saat süre 16 Ekim 01.00 itibari ile doldu. Irak ordusu K1 üssüne hareket etti.

Irak askeri kaynakları, şehri çevrelemek üzere Kerkük’te bir askeri operasyon başlattığını onayladı

Kerkük’ü tekrar ele geçirmekle görevli kuvvetler şunlar: Irak Ordusu 9. ve 15. Tugay, Federal Polis, Anti Terör Birimi, Haşdi Şabi (PMU) 

01.30: Video: (Linke tıklayın) Irak güçleri, Şii militanlar Kerkük’e doğru ilerliyorlar.

Peşmerge mevzileri terkediyor. Maktab Khalid’ten iki Peşmerge: Topzawa’ya geri çekildi. Harita için buraya tıkla.

Irak ordusu IŞİD kontrolündeki Haviceyi ele geçirmiş, Kerkük hattında Peşmerge ile sınır olmuştu. Ordu bu hattan Kerkük’e ilerliyor. 

02.08: Irak kuvvetleri, Kuzey Petrol şirketine geldi ve içerdeki Peşmerge güçlerinden, tesisi federal hükümet kuvvetlerine teslim etmelerini istedi. 

02.10: K1 Hava Üssü’nün Irak güçlerince ele geçirildiği iddia ediliyor. 

02.12: Kerkük Valisi Necmettin Kerim tüm Kerküklülere seslenerek silahlanıp şehri korumaya çağırdı. Kerim, aynı zamanda Kerkük’ü yapılan referanduma dahil edilmesi kararını veren ve Bağdat’ın tanımadığını açıkladığı isimdi.

02.15: Kerkük Üniversitesi Irak ordusunun kontrolüne girdi.

02.23: PKK Kerkük şehir merkezinde sokaklarda. 

ABD SAVAŞ UÇAKLARI KERKÜK’TE


02.20: ABD uçakları Kerkük üzerinde uçmaya başladı. Bu Irak ordusu ve bileşenlerine açık bir tehdit ve gözdağı içeriyor. Fotoğraflar için buraya tıkla.

02.25: Irak ordusu, Şii militanlar Kerkük güney girişindeki Sanayi Mahallesi’ne 2 kilometre mesafede.

02.30: Irak Başbakan’ı Haydar El İbadi, Irak Güvenlik Güçleri’ne (ISF), Peşmerge ile çatışmalardan kaçınmalarını ve ildeki sivilleri korumaları çağrısını yaptı. (Irak Devlet Televizyonu)

IRAK DEVLET TELEVİZYONU: ORDU KONTROLÜ BÜYÜK ORANDA SAĞLADI

02.35: Irak News Kanalı Canlı yayında… Kanal altyazıda Irak ordusunun, güney Kerkük’te geniş bölümü kontrol altına aldığını duyuruyor.

02.40: Irak ordu güçleri ile Peşmerge arasında Tuzhurmatu ilçesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

02.45: ABD jetleri alçak uçuşa geçti.

02.48: Barzani’den saldırıya ilişkin ilk açıklama geldi. Peşmerge ve Kürt bölgesine hitaben konuşan Barzani, “Size saldırırlarsa, onlara tarihte asla unutamayacakları bir ders verin” dedi. 

02.52: Kerkük’ün 13 kilometre güneybatısındaki Sanayi Mahallesi‘inde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Irak ordusu Kerkük Kent merkezine en yakın nokta olarak bu hatta bulunuyor.
Ordu birlikllerinin ele geçirdiği K1 Hava üssü ise Kerkük’ün 9 kilometre batısında bulunuyor. Batı hattında en yakın nokta da burası konumunda. Irak ordusu ilçeye Batı-Güney ve Güneydoğu yönlerinden ilerliyor. 68 kilometre güneydoğudaki Tuzhurmatu‘ya yönelik saldırı ise ikinci cephe konumunda.


07.00: Tuzhurmatu ilçenin büyük bölümünün Irak güçlerine geçtiği belirtiliyor.

08.00: Irak ordusu doğu, güney, güneydoğu hatlarından Kerkük’e doğru sevk halinde. Video
BARZANİ ORDUSU VE PKK ÇÖKTÜ


13.00: Peşmerge bir çok cepheyi terkedip geri çekiliyor. Detaylar
13.20: Irak ordusu petrol sahalarını kontrol altına aldı. Peşmerge geri çekilmeye devam ediyor. Irak tankları ise Kerkük il merkezine güney dış caddesinden giriş yaptı. Detaylar


14.14: Barzani ordusu dağıldı. Tüm cepheler düşüyor. PKK’lı militanlar da cepheyi terkediyor. İmha edilen peşmerge araçları…

15.00: Kerkük Valisi Necmettin Kerim Kerkük’ten kaçtı. Kerim, aynı zamanda Kerkük’ü yapılan referanduma dahil edilmesi kararını veren ve Bağdat’ın tanımadığını açıkladığı isimdi. 

Kerkük, tamamen Irak ordusunda
OPERASYON BİTTİ 
18.54: 16 Ekim 01.00’da başlayan Kerkük operasyonu 17 saat sürdü. Irak ordu güçleri ve Şii militanlar ile önce 48 sonra 24 saatlik süre verdiği Barzani güçlerini kentten kovdu. Bayraklar indirildi, Barzani heykel ve fotoğrafları kaldırıldı. Kentteki Peşmerge ise kenti terkedip İdlyib’e çekildi. Bir çok sivil de halen kenti terketmeye devam ediyor. Detaylar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir