Türkiye, Suriye’de üsse girdi: İdlib son durum harita (27 (Ekim 2017)


SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) – Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak ordu birliklerinin Kerkük‘e operasyon başlattığı 16 Ekim’den bu yana geçen 10 gün için Suriye İdlib‘te iki yeni alanda daha konuşlandı. 
TSK, İdlib hattında konuşlanması
Afrin güneyindeki sınır hattı Dar İzzah bölgesinde “gözlem noktası” adı altında mevzilenen Türk birlikleri, 16 Ekim’den sonra son 10 gün içinde daha güney hatlarında bulunan Şey Süleyman Askeri Üssü ile Turmanin hattında yeni alanlara konuşlandı. 
Burada bulunan askeri üssün, TSK‘nın bölgeye konuşlandığı ilk askeri üs olduğu bildirildi. 2 kilometre eninde ve 1 kilometre boyundaki üs, tam donanımlı ve uçak pistlerinin bulunduğu geniş askeri konuşlanmadan çok, hava alanı bulunmayan büyük bir askeri kışla-bölge konumunda bulunuyor. 
TSK da 27 Ekim’de yaptığı yazılı açıklamada “Astana süreci kapsamında gerginliği azaltma bölgelerinden biri ilan edilen Suriye İdlib’de iki numaralı gözlem noktasının da tesis edildiğini ve diğer gözlem noktalarının faaliyete geçirilmelerine yönelik çalışmaların devam ettiğini” duyurdu. 
İdlib son durum harita 27 Ekim 2017
İdlib son durum harita 27 Ekim 2017 

TSK tarafından yayımlanan haftalık bilgi notunda İdlib’de, 13 Ekim’de ilk gözlem noktasının, 23 Ekim’de ise ikinci gözlem noktasının tesis edildiği açıklandı.
Açıklamada, “Diğer Gözlem Noktalarının açılarak faaliyete geçirilmelerine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana sürecinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedir” denildi.

Türkiye, 7 Ekim’de başlayan İdlib operasyonu ile Afrin güneyine yerleşerek, YPG’nin İdlib kuzeyine saldırmasının önüne geçmek ve “tampon hat” oluşturmak için harekete geçmişti. 

Türkiye, Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ) kontrolündeki İdlib’e 7 Ekim sabah saatlerinde operasyon başlatmıştı. Gece saatlerinde Fırat Kalkanı hattı olarak bilinen El Bab, Cerablus, Dabık, Azez hattında bulunan Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı 15 gruptan toplam 800 savaşçı, Hatay Reyhanlı ilçesinin Suriye sınırındaki Cilvegözü sınır kapısının Suriye tarafındaki Bab al Hawa sınır kapısına giriş yapmıştı.

TSK ve ÖSO’nun, bölgede kontrolü sağlayan HTŞ ile anlaşması sonrasında Türkiye, Dar İzzah hattına kadar olan bölgede tampon koridor hattı kurmuştu. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir