PKK/YPG, Peşmerge ile aynı safta savaşıyor (27 Ekim 2017)


IRAK, Musul (HABERYİRMİ) – Irak ordu unsurlarıyla Peşmerge güçlerinin ateşkes konusunda anlaşmaya vardığı iddia edildi. 
Irak ordusu ve Şii Haşdi Şabi milislerinin yanı sıra Irak Federal Polis birliklerinin birlikte düzenlediği saldırılar bugün devam etti. 
Musul kuzeydoğusu, Türkiye’nin Şırnak Silopi sınır hattının güneyinde devam eden saldırılarda Irak ordu birlikleri Zumar bölgesini ele geçirdi. Peşmerge birliklerinin da ordu birliklerine sert karşılık verdi. Saldırılara Suriye‘den gelen YPG’li militanlarla, Kuzey Irak’taki PKK’lıların da katıldığı bildirildi. Reuters ise son dakika geçtiği haberde, Peşmerge ve Irak ordu güçleri arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi. Ancak bir süre sonra bu bilginin “Koalisyon tarafından yanlışlıkla açıklandığı” bilgisi paylaşıldı. Reuters’in “koalisyona” dayandırdığı gelişme, koalisyon tarafından reddedildi. İşte günboyu yaşananlar:

Irak son durum 27.10.2017
Irak ordu unsurları. Musul kuzeybatısı Fişhabur cephesi /  27 Ekim 2017

Irak ordu birliklerinin Suriye sınırındaki Rabiya kasabasını ele geçirip, daha kuzeye ilerlemesi ardından ordu birlikleri bu sabah Peşmerge direnişi ile karşılaştı. 
IKBY‘ye yakın haber kaynakları Irak ordu unsurlarının Zumar ve Rabia cephelerinde düzenlediği eş zamanlı saldırılarda 150 Haşdi Şabi mensubu ve askerin öldürüldüğünü ileri sürdü. 
Irak ordusundan bir yetkili, Peşmergenin son saldırısında, Avrupa Birliği ve ABD’nin verdiği füzeleri kullandığını ileri sürdü. 
Irak ordusunun 16. Bölük Komutanı Albay Macit Hüseyin, Peşmergeye ağır kayıplar verdirdiklerini söyledi. Macit Hüseyin, Fişhabur Sınır Kapısı‘na doğru ilerlemek için kuvvetlerini takviye ettiklerini, hedeflerine ulaşmak için gerekirse hava saldırıları da yapacaklarını söyledi.


PKK/YPG, PEŞMERGE İLE AYNI CEPHEDE SAVAŞIYOR
Saldırılara Suriye‘den gelen YPG’li militanlarla, Kuzey Irak’taki PKK’lıların da katıldığı bildirildi. PKK’lı unsurların Sincar hattından kuzeye çekilerek KYB’ye bağlı Peşmerge ile birlikte saldırılara katıldığı belirtiliyor. 

Örgütün Suriye-Irak sınırı arasında giriş çıkış yaptığı Fişhabur (Peşabur-Fişabur) sınır kapısı da militan transferinde yoğun biçimde kullanılıyor. 
Halen PKK/YPG kontrolünde bulunan Fişhabur, Irak tarafında bulunurken, Suriye tarafındaki Semelka kapısı da YPG kontrolünde bulunuyor.

Bu kapı aynı zamanda ABD’nin Erbil hattı üzerinden getirilerek Suriye’deki örgüte silah sevkıyatında kullandığı kapı olarak biliniyor.
Irak ordu unsurlarının kontrol altına almaya çalıştığı bu hatta yoğun çatışmaların yaşandığı belirtildi.

YPG unsurlarının Telabyad, Rakka hatlarından sevk ettikleri militanları Semalka-Fişabur sınırkapısı üzerinden Irak cephesine sevkettiği, burada bulunan KYB’ye bağlı Peşmerge ile birlikte Irak ordusuna karşı saldırılara katıldıkları öğrenildi. 
Haberyirmi, son olarak 21 Ekim’de Tel Abyad’taki YPG unsurlarının yarısının Irak’ın kuzeyine gönderildiğini duyurmuştu.

Diğer taraftan Barzani’ye yakın kaynaklar, ordu birliklerinin Zumar ve Rabia (Rabiya) cephesine 3 ayrı koldan ağır silahlarla düzenlediği saldırıların püskürtüldüğüne yer verdi..

Irak ordusu ise bölgeye öğle saatlerinde silah sevkıyatlarına devam etti. Ordu birliklerinin kuzey hatlarında ilerleme eğilimi, gelen sevkıyatlar dikkate alındığında devam edeceği benziyordu. Ancak ABD, Bağdat yönetimini, Barzani çökmek üzereyken durdurmayı başardı. 
Irak son durum harita 27.10.2017
Zira, Irak ordusu özellikle Zumar hattında (Dicle Nehri Havzası Baraj Gölü’nün 3 km batısı, Ömer Halid köyünün doğusu) önemli kazanımlar elde etti. Irak topçusu, Zumar hattındaki Peşmerge unsurlarını bombalamaya devam ederken, bu hatlarda yer alan Peşmerge unsurlarının bölgeyi boşaltmaya başladığı bildirildi. Irak ordusundan bazı kaynaklar Zumar hattının tamamen Irak ordu unsurlarının kontrolüne girdiği bilgisini paylaştı.


TILLERSON’DAN “DİYALOG” ÇAĞRISI, DEDİ

Bu arada Irak Başbakanı Haydar El İbadi‘nin ardından IKBY Başkanı Mesut Barzani ile de görüştüğünü söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Rex Tillerson, “yardım etmeye hazırız” mesajını verdi. Yurt dışı gezisinin son durağı olan İsviçre’nin Cenevre kentinde bir açıklama yapan Rex Tillerson, “Ben Başbakan El ibadi’yi, Erbil’in Irak anayası temelinde görüşmelerin yapılması önerisini kabul etmeye cesaretlendiriyorum” dedi.

“ATEŞKES İLAN EDİLDİ” BİLGİSİ TAMAMEN ASPARAGAS
Reuters, son dakika geçtiği haberde, Peşmerge ve Irak ordu güçleri arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.
Ancak bir süre sonra bu bilginin “Koalisyon tarafından yanlışlıkla açıklandığı” bilgisi paylaşıldı.
Zira bu bilgi sonhrasında çatışmaların sürdüğü görüldü.

Bölgede sıcak gelişmeler sürerken, Barzani de “Başkanlık krizi” yaşıyor. Barzani’nin partisi KDP, Erbil’de üst düzey liderleriyle basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin hükümet başkanlığından azlinin görüşüldüğü toplantıda, Irak merkezi hükümetinin referandum sonuçlarını iptal etme isteğinin ise reddedilmesi kararı alındığı belirtildi. KDP yetkilileri, Barzani’nin geleceğinin karara bağlanması ve zaman kazanılması için Parlamento toplantısının ertelenmesini istedi.

KDP’nin bir yöneticisi, Barzani’nin hükümet başkanlığından azledilerek yalnızca parti başkanı olarak kalmasıyla birlikte yeni başkan adayının tespiti, başkanın yetkilerinin başkan,  parlamento ve yargı arasında dağıtılması konusunda da çalışma yaptıklarını söyledi.


ABD, O İSMİ TERÖRİST İLAN ETTİ
ABD, Irak ordusunun Irak’ın kuzey bölgesinde Türkiye sınır hattına yakın Rabiya, Fişahabur (Habur güneyi) bölgesinde Irak ordu unsurlarıyla birlikte saldırıları organize eden Haşdi Şabi liderlerinden Ebu Mehdi Mühendis‘i “terörist” ilan etti.

Washginton’da düzenlediği basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Erbil ve Bağdat arasında yaşanan sorunların barışçıl yollarla çözülmesi için Başkan Mesud Barzani ve Irak Başbakanı Haydar Abadi ile görüşmeleri sürdüklerini dile getirerek, “Şimdiye kadar bizden arabulucu olmamızı istemediler” ifadelerini kullandı. (Vieo: Haşdi Şabi liderlerinden Ebu Mehdi Mühendis, Rabiya cephesinde son durumu değerlendiriyor) 

Haşdi Şabi liderlerinden Ebu Mehdi Mühendis’in 16 Ekim’de Kerkük’e saldırısındaki rolüne ilişkin soruya yanıt veren Nauert, “Bu kişi terörist ve şu anda sadece bunu söyleyebilirim” dedi.
Ebu Mehdi Mühendis, Irak ve Heşdi Şabi güçlerinin Kerkük’e saldırısı ve kuzeydeki saldırıları organize ediyor.
Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi de Musul’un kuzey batısında Peşmerge Güçleri’ne saldırısında Ebu Mehdi Mühendis ve Hadi Amiri’nin öncülük ettiğini açıklamıştı. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir