Irak ordusu Kaim’e giriyor: Irak son durum harita (27 Ekim 2017)


Irak, Anbar (HABERYİRMİ) – 26 Ekim’de Kaim‘e yönelik saldırıya başladığını duyuran Irak ordu birliklerinin akşam saatlerinde Suriye sınırındaki kasabanın, dış mahallelerine ulaştığı ve kasabaya topçu atışlarıyla vurmaya başladığı öğrenildi.

Irak Anbar-Kaim/Irak ordu unsurları/27.10.2017

Irak ordu birlikleri ve Şii militanların, Irak‘ın Anbar vilayetinin batısında kalan ve  Suriye sınırındaki Kaim‘e kadar olan hatta yönelik saldırısı ikinci gününe girdi. IŞİD kontrolündeki bölgelere yönelik saldırıların ikinci Irak ordu unsurları Kaim kasabasının girişine kadar dayandı. 
Kasaba önündeki su istasyonunu ele geçiren Irak ordu birlikleri öğle saatlerinde 2 kilometre mesafeye kadar yaklaştıkları kasabayı, akşam saatlerinde top atışlarıyla vurmaya başladı.

Irak ordu unsurlarının, Anbar’ın batısından Suriye sınırına kadar olan hatta yönelik saldırısı. 27.10.2017

Çatışmaların bu sabah ki bölümünde Irak ordu unsurlarının Kaim güneybatı hattında Irak sınırına yakın alanlarda IŞİD’le çatışmalara girdiği ve bu hatta 25 IŞİD üyesinin öldürüldüğü ileri sürüldü. Çoğunluğu çöl ve kırsal topraklardan oluşan geniş düzlüklerde Irak ordu unsurlarının iki günde büyük bir alanı kontrol altına aldığı görüldü. 

Irak Harita: Anbar/Kaim’e yönelik saldırılar. 24 Ekim ve 27 Ekim arasında bölgenin durumu böyle değişti.

Haberyirmi‘nin bölgeye dair hazırladığı hareketli (GIF) haritasında bölgenin 24 Ekim ve 27 Ekim tarihli iki ayrı dönemini içeren durumu haritaya yukarıdaki gibi yansıdı.


İLK KEZ 16 EYLÜL’DE DUYURULDU, ANCAK YARIM KALDI
Kaim hattına yönelik saldırı ilk kez 16 Eylül’de Şii Hizbullah tarafından duyurulmuş, saldırıya Irak ordu unsurları ve Haşdi Şabi militanları da katılmıştı.
Ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu nedeniyle ordu, tüm dikkatiniKerkük hattına çevirmişti. İlk olarak IŞİD kontrolü altında bulunan Kerkük’e bağlı Havice ilçesini 7 Ekim’de ele geçiren Irak ordusu, bu operasyon sonrasında 16 Ekim’de de Kerkük’e operasyon başlattığını duyurmuştu. 

Kerkük’ün 17 Ekim’de düşmesi ve ordu birliklerinin Peşmerge karşısında kuzey alanlarında zorlanmadan ilerlemesiyle birlikte tüm gözler yeniden IŞİD’in Irak-Suriye hatlarında elinde bulundurduğu alanlara çevrildi.
Yeniden Kaim hattına yönelen Irak ordusu, bu saldırılarla birlikte, IŞİD’in Irak’ta 3 vilayet sınırlarını içine alan bölgedeki denetimini sonlandırmayı amaçlıyor. Ancak Kaim, IŞİD’in Irak’ta kalan son direniş hattını oluşturuyor.
Anbar sınırları dışında IŞİD, yine Irak’ın Suriye sınırında kalan Ninova’nın güney batı bölümüile Selehaddin vilayetinin Irak orta kesimlerinde kalan küçük bir bölümünü kontrol ediyor. Bu alanlar ise çoğunlukla direniş hattı zayıf kırsal alanlardan oluşuyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir