Rejim, çok sayıda köyü ele geçirdi: İdlib son durum harita (29 Kasım 2017)


SURİYE, Haleb-Hama (HABERYİRMİ) – Suriye rejim ordusu, Rus hava desteği ile birlikte İdlib güneydoğu ve doğu hatlarından gerçekleştirdikleri yoğun saldırılarda çok sayıda köyü ele geçirdi. 

İdlib doğusunda Haleb güneybatı vilayet sınırlarında kalan Ramlah Aziziye hatlarında kalan 10’a yakın köy Suriye ordu unsurlarının eline geçerken, İdlib güneydoğusunda, Hama kuzeydoğu vilayet sınırları içinde kalan Kazan köye ve bazı köyler yine Suriye Arap Ordusu (SAA) kontrolüne geçti. 
Suriye İdlib son durum harita: Rejim ordusunun ele geçirdiği alanlar: 29 Kasım 2017
Suriye İdlib son durum harita: Rejim ordusunun ele geçirdiği alanlar: 29 Kasım 2017

Rejim güçlerinin yoğun saldırıları 27 Kasım gece saatlerinde yoğunluk kazandı. İlk hücum 27 Kasım’da Haleb güneybatı hatlarında Heyet-i Tahrir-i Şam (HTŞ) kontrolündeki alanlara yoğunlaştı. Rusya’ya ait savaş uçakları ve topçu birliklerinin yoğun bombardımanları sonrasında bölgeye SAA güçlerine ait zırhlı birlikler taarruza geçti. SAA güçleri bu hatta Raşidiye- Aziziye hattında ilerlemeye çalıştı.

SAA güçleri bu hatta Raşidiye- Aziziye hattında.

Soçi’de Türkiye, Rusya ve İran’ın üçlü görüşmesi sonrasında başlayan yoğun saldırılar kapsamında 28 Kasım’da şiddetini artıran bombardımanla birlikte Suriye Ordusu önemli ilerleme kaydetti. Haleb güneybatısındaki Aziziye ve Abisah köyleri SAA unsurlarının kontrolüne girdi

28 Kasım gece yarası başlayan ve halen süren saldırıların son aşamasında ise Ramlah hattında ilerleyen Suriye güçleri Al-Ramlah, Safifah, Talfah Hills ve Sawwan köylerini kontrol altına aldı
Rejim güçlerinin son 48 saatte bir düzineye yakın köyü ele geçirdiği belirtiliyor.

Saldırıların Rusya’nın Soçi kentinde yapılan Türkiye, İran ve Rusya arasındaki üçlü zirveden hemen sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 22 Kasım’da, Karadeniz kıyısındaki Rus kenti Soçi’de Suriye için buluşmuş ve “Suriye’nin bölünmez bütünlüğü” konusunda mutabakat sağlandığı açıklanmıştı. Görüşme sonrası ise 24 Kasım’da saldırı hazırlığına başlayan Suriye rejim güçleri, ilk atağını 27 Kasım’da gerçekleştirmişti.

İdlib’in büyük bölümünde kontrolü Heyet-i Tahrir Şam’a (Şam’ı Özgürleştirme Heyeti) grubu sağlıyor. Şam’ın Fethi Cephesi (Jabhat Fetih el-Şam), Jabhat Ensar El-Din, Liwa el-Hak, Ceyş El Sünnet (Jaish el-Sünnet -Ehli Sünnet Ordusu), Nureddin Zengi (Harekat Nour el-Din el-Zenki – dolaylı anlaşma) gibi muhalif gruplar da Heyet-i Tahrir Şam çatısı altında bulunan guruplar arasında yer alıyor.

5 örgütün katılımıyla İdlib merkezli kurulan Heyet-i Tahrir Şam, Aralık 2016’da Halep’in düşmesi ardından, Türkiye destekli muhaliflerin Haleb’ten savaşmadan çekilmesine tepki olarak Ocak 2017’de ÖSO’ya bağlı 5 örgütün birleşmesiyle kurulmuştu. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir