PKK, Kerkük’te yeni bir örgüt kurdu (ÖZEL)


IRAK, Kerkük (HABERYİRMİ) – Türkiye, İran, Irak ve Suriye’yi içine alan bağımsız Kürdistan devleti için silahlı mücadele veren PKK, Irak Kerkük’te yeni bir silahlı örgüt kurdu. 

Dawlati Rizgari Kürdistan DRK
Kerkük’te kurulan DRK adlı örgütün adı, duvarlara böyle yazıldı. 

Irak ordusu ve bağlı bileşenlerin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) kontrolünde bulunan Kerkük’ü 16 Ekim’de Peşmerge ve PKK unsurlarından ele geçirmesi sonrası kentte yeni bir silahlı örgüt kurulduğu öğrenildi. Kerkük’te bulunan ve Kürt mahallelerin birinde yer alan duvarda kurulan örgütün adı DRK olarak yer aldı. Silahlı örgütün adının “Dawlati Rizgari Kürdistan” (DRK) –Kürdistan Devleti’nin Kurtarıcısı– olduğu öğrenildi. 

Örgüte ilişkin ilk bilgiler ise Irak kuzeyinden rapor geçen kaynaklarca verildi.

Barzani’ye yakın Kürt kökenli yazar Lawk Ghafuri‘nin @LawkGhafuri adlı hesabından verdiği bilgide, örgüte ait fotoğraflar paylaşıldı. 

Aynı zamanda Coventry Üniversitesi‘nde görevli olan Ghafuri mesajında, “Kürt gençler, Kerkük’teki Kürdistan kentindeki duvarlardan birine, “Kürdistan Devleti’nin kurtarıcısı” anlamına gelen (Dawlati Rizgari Kürdistan-DRK ) yazıyor. KRG’de (Kürdistan Bölgesel Yönetimi) yetkisini kötüye kullanan biri bedelini ödüyor. Birlik olmadan zafer yok” mesajı yer aldı.
DRK
Örgüte ait diğer fotoğrafta roketler yer aldı.

Ghafuri‘nin diğer mesajında ise örgütün mesajı yayınlandı. Mesajda, “Kendisini DRK (Dawlati Rizgari Kürdistan) olarak adlandıran Kerkük’teki Kürt gençlik, Kerkük kontrol altına alıncaya kadar, PMF (Halk Seferberlik Güçleri-Şii Haşdi Şabi milisleri) ve ISF (Irak Savunma Kuvvetleri) ile füzeler arasında savaşmayı vaat ediyor” ifadeleri yer aldı.

2002’de ABD, Irak’ı işgali ile aynı zamanda, işgale yardımcı güç olmaları dolayısıyla  ayrılıkçı Kürt lider Mesut Barzani‘yi Irak kuzeyindeki alanlarda, PKK ise Lübnan’daki Beka Vadisi’nden Kuzey Irak’taki Kandil Dağı‘na yerleştirilmişti. 
İşgal sonrasında ABD‘nin hazırladığı anayasa ile Barzani‘nin yerleştirildiği alanlar “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi‘ne dönüştürülmüştü. 
2011’de başlayan iç savaş sonrası IŞİD’le savaş bahanesiyle Kerkük’ü işgal eden Barzani, 16 Ekim 2017’de Irak ordusunun karşı atağı ile şehirden çıkarılmış oldu. 
Bağdat yönetimi tarafından görevden alınan ve PKK’ya yakınlığı ile bilinen eski Kerkük Valisi Necmettin Kerim, çok sayıda PKK’lıyı kente yerleştirmiş, kentin kontrolü fiili olarak PKK’ya geçmişti
Şimdi kurulan DRK adlı yapının da PKK tarafından doğrudan ya da onun tarafından örgütlenen bir yapı olduğu değerlendiriliyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir