Makron, Erdoğan’la görüştü: Ateşkes Afrin’i de kapsıyor

Afrin son durum… Cumartesi günü BM daimi üyelerinin kararıyla Suriye’de 1 aylık ateşkes kararının alınması ardından kritik gelişme yaşandı. Afrin’in bu anlaşmaya dahil olup olmadığı merak edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Fransa Cumhurbaşmanı Macron’un, kabul edilen ateşkes kararının Afrin bölgesini de kapsadığını belirttiği öğrenildi.


Fransa Cumuhurbaşkanı Maron, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefonla görüştü. Foto: Arşiv

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye’deki insani durumla ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde oybirliğiyle kabul edilen ateşkes kararının Afrin bölgesini de kapsadığını belirtti.

Suriye’nin Doğu Gouta bölgesine hava saldırıları devam ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye’de her türlü çatışmanın bir ay süreyle durdurulmasını öngören bir ateşkes teklifini Cumartesi günü onayladı.

Suriye’nin Afrin bölgesinde YPG’ye karşı geçen ay başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, polis özel harekat timleri bugün Afrin’e konuşlandırıldı.

Fransa cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı (Macron) ateşkesin Afrin de dahil olmak üzere Suriye’nin tamamını kapsadığını ve bölgede patlamaya yol açabilecek ve siyasi çözüme ilişkin umutları ortadan kaldırabilecek devam eden şiddet sarmalını durdurmak için herhangi bir gecikme olmaksızın her yerde ve herkes tarafından uygulanması gerektiğinin vurguladı” denildi.

Macron Suriye’deki ateşkese saygı duyulmasının hayati önemde olduğunu belirtti ve Fransa’nın insani yardıma erişim ve kimyasal silahların izlemesinin “tam ve sürekli” olduğunu ekledi.

Ateşkes kararının 72 saat içinde (3 gün) başlayacağı ve 1 ay süreyle geçerli olacağı belirtilen BM kararına göre, bu gece gece saatlerinde anlaşma yürürlüğü girmiş olacak.

Türkiye, Afrin’de DEAŞ’la da mücadele ettiğini, DEAŞ’ın ateşkes kapsamı dışında olduğu için kararın Zeytindalı Harekatı’nı bağlamayacağını savunuyor. Ayrıca YPG’nin savaşa taraf olmadığını, Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında BM’den doğan “kendisini savunma hakkı” kapsamında operasyonu icra ettiğini belirtiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir