Afrin ateş hattında: Son durum harita (4 Mart 2018)

Afrin son durum… Zeytin Dalı Harekatı’nda kritik sürece girildi. 20 Ocak’tan bu yana ilk kez Afrin’in dış savunma hatlarına ulaşıldı. TSK/ÖSO, Afrin’e giden Anayolun üzerinde bulunan ilçe merkezinin 8 km kuzeydoğusundaki Kafr Cenne köyüne ilerliyor. Afrin’in bu hattaki ilk savunma hattı konumundaki köyün kontrol altına alınmasıyla ilçe merkezi de ateş menziline girmiş olacak.


Kafr Cenne köyüne yönelik hava harekatı sürüyor. Bu nokta Afrin'e giden ana yolun üzerinde bulunuyor. Afrin'e uzaklığı 8 km. Afrin'in kuzeydoğusundaki bölge kentin ilk savunma hattını oluşturuyor.

Afrin son durum… Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), müşterek yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Bafliun Dağı’ndan sonra Bafliun köyü de ele geçirilmişti. Saatler sonra Halilo, Soğulcak ve Aranda köyleri de YPG’den ele geçirildi. Şeyh Hadid beldesine bağlı Soğulcak ve Aranda köyleri ile Şeran beldesine bağlı Bafliun köyü ve dağı ile Racu beldesine bağlı Halilo köyünün alınmasıyla harekat kritik noktaya ulaştı. Böylece Afrin belde merkezine doğu hattından giden yol ile Şeran belde merkezinin doğu ve güney kanadı ile örgütün Afrin merkezini doğu ekseninde ilk savunma hatlarının olduğu Kafr Cenne ve Kıtme köyleri ateş menziline girdi.

Kafr Cenne ve Kıtme köyleri ile bu noktalardan Afrin ilçe merkezine uzanan yollar, Afrin merkezinin ilk savunma hatlarını oluşturuyor. Afrin merkezi koruyan bu kritik hatlar da ilk kez TSK/ÖSO unsurlarının ateş menzile girmiş oldu. Halen devam eden çatışmalarda Kafr Cenne köyünün vurulduğu belirtiliyor. Bölgede dün düzenlenen bombardımanda da onlarca YPG’li militan ve 36 rejim milisi ölmüştü.
VİDEO: Köye yönelik hava harekatı sürüyor.

Kafr Cenne hattına doğru ilerleyen ÖSO unsurları halen köyün kuzey ve kuzeydoğu hatlarında bulunuyor. Bu köyden önce bölgeyi tepeden gören Bafliyun Dağı ve köyü ele geçirilmişti. Stratejik dağın ve eteğindeki köyün alınmasıyla Afrin’e giden yol üzerinde bulunan Kafr Cenne köyü de görünmüş oldu.

VİDEO: Bafliyun Dağı/Köyüne yönelik operasyondan:

Son ilerlemelerle Cinderes-Afrin ilçe merkezi arasındaki karayolu bağlantısı da kesilmiş oldu. TSK ve ÖSO birlikleri, saat 13:00 sularında Şeyh Hadid belde merkezini YPG’den temizlemişti.

Afrin 4 Mart 2018 son durum haritası… Kafr Cenne köyü Afrin’in 8 km kuzeydoğusunda kalıyor. Bölge aynı zamanda Afrin’e giden ana yolun üzerinde ve ilk savunma hattını oluşturuyor.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, şu ana kadar Afrin’de 3’ü belde merkezi, 102’si köy, 6’sı köy altı yerleşim ve 22’i stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK’ya ait üs olmak üzere 134 noktayı ele geçirdi.Kontrol altına alınan yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:

KUZEY CEPHESİ

BÜLBÜL BELDESİ: Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Meydan Ekbez, Bendirek, Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz, Ömer Simo, Duraklı, Hayyam, Surain, Çarkanlı, Akanlı, Mikdad ve Ali Racu köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim.

BATI CEPHESİ

RACU BELDESİ: Racu belde merkezi, beldeye bağlı Halilo, Mesekanlı, Hacı Halil, Mamalı, Atamanlı köyleri, Şeyh Mehmetli köyü, Ayn Batman Dağı, Yukarı Hacıkanlı, Aşağı Hacıkanlı, Derviş Obası, Hasan Kelkavi, Celeme, Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy ve 1083 rakımlı tepe, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana, Kırmızı, Karri, Şerbanlı, Şedya, Harab Summak, Hantalli, Karababa, Sarı Uşağı, Rahmanlı, Maskah, Şeyh Muhammedli, Dudu, Semalık, Velikli, Kavanda köyleri, 687 .Tepe, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe.

ŞEYH HADİD BELDESİ: Şeyh Hadid belde merkezi, beldeye bağlı Soğulcak, Aranda Aşağı Sinara ve Yukarı Sinara, Karmanluk, Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü.

CİNDERES BELDESİ: Cinderes beldesinde Hamilek, Ramadiye, Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye, Divan Fevkani, Divan Tahtani, onlara hakim 3 tepe, Mervane, Heygece, Tell Dilur, Bafler, Zehra, Aşağı Korgan ve Yukarı Korgan, Ebu Kabe ile Hacılar köyleri ile Mersides, Nisriyye, Amara ve Kila Tepeleri, Sattuf evleri ve Kalki köy altı yerleşimi, üs olarak kullanılan Beyyada noktası.

DOĞU CEPHESİ

ŞERAN BELDESİ: Şeran beldesinde Burseya ve Bafliun Dağları, Bafliun, Badinli, Çemenli, Ali Bezanlı, Karkin, Umranlı, Uverkan, İkidam, Şeltah, Merseva, Serincek, Kastel Cündo, Dikmetaş, Zeytinak, Arpaviran ve Dayr Savvan köyleri ile Sirgaya ve Nebi Huri Tepeleri ile Cemiliyye köy altı yerleşimi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir