Racu’ya operasyon başladı: Afrin son durum harita (2 Mart 2018)

TSK, ÖSO güçlerinin Afrin kuzeybatı hattındaki Racu beldesine yönelik operasyon başlattı. Belde kuzey ve güneyinde çok sayıda köy düştü. Beldenin kuzeyinde Aşağı Mememan Yukarı Memelan, Meskenli köyleri, güneyinde ise Utmanlı köyleri ele geçirildi. Batı hattından kuşatılan Racu, böylece kuzey ve güneyden de kuşatılmış oldu. Harekatta çok sayıda YPG’linin etkisiz hale getirildiği belirtiliyor.


Racu'da son durum.
Racu'da son durum. FOTO: ÖSO savaşçıları Racu kuzeyindeki Maskanli köyünde...

Türk Silahlı Kuvvetleri  ve Özgür Suriye Ordusu’nun Racu’ya yönelik harekata sabah saatlerinde başladığı öğrenildi. Racu’da Mesekanlı, Aşağı Mamalı, Yukarı Mamalı ve Atamanlı köyleri ele geçirilirken ÖSO savaşçıları Racu beldesi merkezine dayandı.

ÖSO, RACU GİRİŞİNDE 

Sabah namazından sonra operasyon için harekete geçen ÖSO birliklerinin Raco kuzeyinde 3 köy ele geçirildi. Öğle saatlerinde devam eden harekata T-129 ATAK helikopterlerin yanı sıra savaş uçakları da destek veriyor.

Afrin son durum harita 2 mart 2018
Afrin son durum harita. (2 Mart 2018 / Saat 12.17 itibari ile) ) Dün Racu kuzeyinde Haydar köyü ve 4 nokta ele geçirilmişti. Bugün de Raco kuzey girişinde Mamali ve Maskanli köyleri, güneyde Utmanlı köyü ele geçirildi.

Haberyirmi’nin ulaştığı bilgilere göre Racu kuzey girişinde bulunan Yukarı Mesekanlı, Aşağı Mamalı, Yukarı Mamalı köyleri, Racu güneyinde ise Atamanlı  köyleri YPG’den ele geçirildi.

Kritik köyler Racu beldesinin kuzey kırsalda ve güney belde girişinden önceki sınırlara girmeden önce son savunma hattını oluşturuyor. İlerleme sabah saatlerinden itibaren  kuzey ve güney hatlarında gerçekleşti. Böylece Racu beldesinin merkezinin girişine ulaşılmış oldu.

O TEPE DE ELE GEÇİRİLDİ

İlerleme sırasında, dün YPG’nin pusu saldırısında TSK unsurlarının 8 askeri kayıp verdiği 1083 rakımlı tepe de ele geçirildi. YPG’ye ait çok sayıda silah, techizat, malzeme ve yaşam malzemesi ele geçirildi. (Aşağıda)

ÖSO güçlerinin ele geçirdiği Meskenli köyü. ÖSO köyde kontrolü sağladı.
ÖSO güçlerinin ele geçirdiği Meskenli köyü. ÖSO köyde kontrolü sağladı.

Kuzeyde 3, güneyde 1 köyün alınmasıyla birlikte TSK/ÖSO güçleri beldeye hem kuzey, hem de güney hatlarından sıfır noktasına yaklaşmış oldu. Sadece batı hattında Mazrat El Banik köyü halen YPG kontrolünde bulunuyor.

Aşağı Mamalı, Yukarı Mamalı köylerini kontrol eden ÖSO güçleri, bu köyden görüntüler servis etti. (Aşağıda)

Mesekanlı (Maskenli) köyünü kontrol altına alan ÖSO unsurları, sosyal medya üzerinden köyde kontrolü sağladıklarına dair görüntüleri servis etti. (Aşağıda)

Görüntülerde savaşçıların köye giriş yaptıktan sonra köyün eteklerinden görünen Racu beldesini elleriyle gösterdiği, beldenin köyden net biçim görüldüğü dikkat çekiyor. Tekbir getiren savaşçıların güney hatlarına Racu sınırlarına ilerlediği görülüyor.

YPG’ye yakın bazı Kürt kaynaklar ise Türk ordusu ve muhalif unsurların Raco beldesi sınırlarından kuzey ve doğu hatlarından giriş yaptığını iddia etti. İddia bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmış değil. Ancak bölgede çok şiddetli çatışmaların yaşandığı öğrenildi.


Bu arada Racu’ya yönelik hava saldırısında aralarından rejim milislerinin de olduğu 17 YPG unsurunun öldürüldüğü bildirildi.

73 YPG’Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

Dün geve ve bu sabah devam eden çatışmalarda toplam 73 YPG unsurunun etkisiz hale getirildiği açıklandı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nce, Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana 2295 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Racu hattın YPG’nin düzenlediği pusuda 10 kadar ÖSO/TSK unsuru kayıp vermiş, 30 unsur yaralanmıştı. TSK, resmi açıklamada saldırıda 8 TSK personelinin yaşamını yitirdiği bilgisini verdi. Diğer kayıpların da muhaliflerden oluştuğu değerlendiriliyor.

18.43

ÇATIŞMALAR DIŞ MAHALLEDE

Akşam saatlerinde çatışmalar Racı beldesinin dış mahallelerine ulaştı. Hamza Tugayı’na bağlı bazı birlikler, Racu’nun kuzey girişini ele geçirdi. Racu beldesine yönelik operasyon akşam saatlerinde hız kazandı. Şu dakikalarda ÖSO birlikleri ile belde merkezine yakın mahallelerde YPG’li unsurlar arasında şiddetli çaştışmalar yaşanıyor.

19.50

TSK’ya ait Kobra tipi helikopterin, Racu yakınında düşürüldüğü yönünde iddialar sahte paylaşım kaynaklıdır. Bölgede Cobra tipi helikopter bulunmuyor.

AFRİN’DE ELE GEÇİRİLEN YERLER TAM LİSTE

Afrin’de biri belde merkezi, 91’i köy, 6’sı köy altı yerleşim ve 21’i stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK’ya ait üs olmak üzere 120 noktayı ele geçirdi. Kontrol altına alınan yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:

KUZEY CEPHE

BÜLBÜL BELDESİ: Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Meydan Ekbez, Bendirek, Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz, Ömer Simo, Duraklı, Hayyam, Surain, Çarkanlı, Akanlı, Mikdad ve Ali Racu köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim.

BATI CEPHESİ

RACU BELDESİ: Racu beldesinde Mesekanlı, Mamalı, Atamanlı köyleri, Şeyh Mehmetli köyü, Ayn Batman Dağı, Yukarı Hacıkanlı, Aşağı Hacıkanlı, Derviş Obası, Hasan Kelkavi, Celeme, Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy ve 1083 rakımlı tepe, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana, Kırmızı, Karri, Şerbanlı, Şedya, Harab Summak, Hantalli, Karababa, Sarı Uşağı, Rahmanlı, Maskah, Şeyh Muhammedli, Dudu, Semalık, Velikli, Kavanda köyleri, 687 .Tepe, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe;

ŞEYH HADİD BELDESİ: Şeyh Hadid beldesinde Aşağı Sinara ve Yukarı Sinara, Karmanluk, Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü.

CİNDERES BELDESİ: Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye, Divan Fevkani, Divan Tahtani, onlara hakim 3 tepe, Mervane, Heygece, Tell Dilur, Bafler, Zehra, Aşağı Korgan ve Yukarı Korgan, Ebu Kabe ile Hacılar köyleri ile Mersides, Nisriyye, Amara ve Kila Tepeleri, Sattuf evleri ve Kalki köy altı yerleşimi, üs olarak kullanılan Beyyada noktası.

DOĞU CEPHESİ

ŞERAN BELDESİ: Şeran beldesinde Burseya Dağı, Umranlı, Uverkan, İkidam, Şeltah, Merseva, Serincek, Kastel Cündo, Dikmetaş, Zeytinak, Arpaviran ve Dayr Savvan köyleri ile Sirgaya ve Nebi Huri Tepeleri ile Cemiliyye köy altı yerleşimi.

GÜN BOYU DEVAM EDİYOR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir