Fransızlar resmen Menbiç’te!

Türkiye’nin ABD ile yürüttüğü müzakereler ve “Menbiç’te ABD ile birlikte hareket edeceğiz açıklamaları ardından Fransızlar sahaya indi. Örgüt, Fransız askeri unsurlarının Menbiç’te resmen devriye görevine başladıklarını açıkladı.


Fransa askerlerinin Menbiç'te devriye atmaya başladığı bildirildi.

SURİYE, Menbiç (HABERYİRMİ) -Türkiye’nin ABD ile yürüttüğü müzakereler ve “Menbiç’te ABD ile birlikte hareket edeceğiz açıklamaları ardından Fransızlar sahaya indi. Örgüt, Fransız askeri unsurlarının Menbiç’te resmen devriye görevine başladıklarını açıkladı.

Açıklama, ABD’nin YPG üzerinde Menbiç için oluşturduğu “Suriye Demokratik Güçleri’ne” (SDG) bağlı “Menbiç Askeri Meclisi Genel Komutanı” Muhammed Ebu Adıl’dan geldi.

Sputnik’e konuşan SDG’ye bağlı “Menbiç Askeri Meclisi Genel Komutanı” Muhammed Ebu Adıl, Fransa askerlerinin Menbiç’te askeri varlıklarını artırdığını ve devriye görevi yaptığını söyledi.

Menbiç Askeri Meclisi Genel Komutanı Muhammed Ebu Adıl

Sputnik’in haberinde, Afrin’i Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ile alan Türkiye’nin yeni hedeflerinden birisin olduğu Menbiç’te Fransa’nın askeri varlığını artırdığı ve askerlerin bölgede devriye gezdiği belirtiliyor.

‘FRANSA ARTIK RESMEN MENBİÇ’İ KORUYOR’

Fransa askerlerinin Menbiç’te askeri varlığını artırdığını belirten Adıl,” Türkiye’nin Menbiç’e yönelik tehditlerinden sonra Fransa, bölgede askeri varlığını artırma kararı aldı. Fransa askerleri kısa bir süre önce Menbiç’e geldi. Fransa askerleri daha önce koalisyon çatısı altında Menbiç’te bulunuyordu ama şimdi bağımsız, resmi bir şekilde Menbiç’te bulunuyorlar. Fransa askerlerinin sayısı Menbiç’te şimdilik az ama bu sayı gitgide artacak. Fransa askerleri ile görüşmeler yaptık. Menbiç’teki askeri varlıklarını daha da artırma sözü verdiler. Fransa da artık resmi bir şekilde Menbiç’i koruyor. Fransa askerleri Menbiç’te, sınırda devriye görevleri yapıyorlar. ABD askerleri ile birlikte sınırda devriye geziyorlar” dedi.

Suriye’nin kuzeyinde SDG’nin elindeki bölgelerde toplam 250 Fransız askeri bulunuyor.

Şanlıurfa Suruç karşısında bulunan Aynel Arap’ta (Kobani) Fransa askerlerine ait bir merkez de bulunuyor. Fransa’nın Kobani, Tabka, Rakka ve Deyr ez Zor’da da askerleri bulunuyor.

2012 yılında ÖSO’nun, 2014 yılında ise IŞİD’in eline geçen Halep’e bağlı Menbiç kenti, 12 Ağustos’2016’da, ABD’nin yoğun bombardımanı sonrasında YPG tarafından işgal edilmişti.

Güneyde Halep’e 85 km, kuzeyde Cerablus’a 40 km, doğuda Kobani’ye 65 km, batıda ise El Bab’a 45 km uzaklıktaki Menbiç stratejik öneme sahip.

Afrin-Menbiç son durum harita.

YPG kontrolündeki Afrin’ 18 Mart’ta ele geçirilmişti. Türkiye hükumet yetkilileri, harekatın Menbiç hattını kapsayacağını açıklasa da ABD ile kurulan “müzakere süreci” ve hemen ardından 14 Nisan’da ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik saldırısı ardından Türkiye’nin yürüttüğü harekât fiili olarak son bulmuş oldu. Son olarak ABD, Türkiye’nin olası harekat ihtimaline karşın Menbiç’e sevkedilen YPG militanlarının yeniden Fırat vadisine dönmeye başladığını duyurmuştu. Brüksel’de ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da müzakerelere işaret ederk “Menbiç’te ABD ile birlikte hareket edeceğiz” değerlendirmesinde  bulunmuştu. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir