Rejim, 48 saat verdi: Suriye son durum harita (19 Nisan 2018)

Suriye’de başkent Şam yakınındaki bir bölgeyi elinde tutan IŞİD’e, burayı terk etmeleri için 48 saat süre tanındığı bildirildi. Tahliye gerçekleşmezse rejimin askeri operasyon başlatacağı bildirildi.


Rejim, Yermük hattındaki IŞİD unsurlarının tahliyesi için 48 saat süre verdi.

SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Suriye’de başkent Şam yakınındaki bir bölgeyi elinde tutan IŞİD‘e , burayı terk etmeleri için 48 saat süre tanındığı bildirildi. Haberi veren hükümet yanlısı el Vatan gazetesi, “Öneriyi reddederlerse ordu ve diğer destek güçler örgütün bölgedeki varlığına son vermek için askeri operasyon başlatmaya hazır” dedi.

Bir kısmı IŞİD, diğer kısmı ÖSO ve Nusra grubu elindeki bölge, Şam’ın güneyindeki Yarmuk Filistin kampı ile el Hacer el Eswad bölgesine yakın. Burası, Suriye hükümetinin tahliye anlaşmaları karşılığında kontrol altına aldığı Doğu Guta’dan daha küçük bir alan.

Yermuk Kampı, Şam’ın 3 km güneyinde bulunuyor. Hacer El Esfed IŞİD kontrolünde bulunan Halid Bin Velid grubu unsurlarının denetiminde. ÖSO ve Nusra’ya bağlı oluşumlar ise Beyt Sahm hattında kontrolü sağlıyor.

Hükümeti destekleyen bölgesel askeri ittifaktan bir komutan, Suriye ordusunun, asıl saldırıdan önce Salı gününden beri bölgeyi top ateşi altında tuttuğunu söyledi.

Şam merkezine 8 km mesafedeki Yarmuk kampı, iç savaşın başladığı 2011 yılından önce Suriye’deki en büyük Filistin mülteci kampıydı.

Kamptaki mültecilerin çoğunun ayrılmış olmasına rağmen Birleşmiş Milletler hâlâ birkaç bin Filistinlinin burada bulunduğunu söylüyor.

Suriye hükümeti, ülkede yıllardır yaşanan ağır kuşatma koşullarına ve Rusya ile İran desteğindeki yoğun askeri saldırılara maruz kalan muhaliflerin ellerindeki topraklardan çıkarmak için diğer muhalif grupların hakim olduğu bölgelere gitmelerine izin veriyor.

Yermük bölgesinde siyah alan IŞİD kontrolünde. Yeşil alanlar ise muhalifler ve Nusra denetiminde bulunuyor. Rejim son iki haftada Doğu Guta hattının yanı sıra Baytime, Dumayr ceplerini “tahliye/tehcir” anlaşmalarıyla kontrol altına aldı.

Rejim, son iki haftada zorunlu tahliye anlaşmalarıyla başkent Şam çevresindeki Duma, Doğu Guta, Baytima, Beit Sham gibi banliyölerde kontrolü sağlamıştı. Son olarak bugün Dumayr bölgesinde benzer bir tahliye için anlaşma sağlandığı bildirilmişti.

Rejim güçleri bu hamlelerle başkent Şam çevresindeki cep hatlarını kontrol altına alarak, muhaliflerin kontrolündeki daha geniş bölgeleri ele geçirmeyi amaçlıyor. Bunun ilk işareti olarak Suriye Arap Ordusu, Dumayr hattının da kuzeyinde muhaliflerin kontrol ettiği ve yine kuşatma altında bulunan alana hava saldırısı başlatmıştı. Bu sabah başlayan saldırılarda Ruhayban bölgesinin bombalandığı belirtildi. HABERYİRMİ 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir