Sıra Lübnan’da: İşte ABD ve Suudilerin yeni adımı

Kirli savaşı için yeri geldiğinde Şii Hizbullah milislerini Irak’ta destekleyen ABD, “düşman azalınca” safları temizlemeye başladı. Suudilerin başını çektiği işbirlikçi Arap ülkeleriyle birlikte hareket eden ABD, Irak’ta IŞİD’e karşı desteklediği Hizbullah’ı bu kez “terör destekçisi” ilan etti.


Hizbullah lideri Hasan Nasrallah

Suudilerin başını çektiği işbirlikçi Arap ülkeleriyle birlikte hareket eden ABD, Irak’ta IŞİD’e karşı desteklediği Hizbullah’ı bu kez “terör destekçisi” ilan etti. ABD ve Körfez ülkeleri, İran’la yakınlığı ile bilinen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı “terör destekçisi” ilan etti.

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ABD ile Körfez ülkelerinin üyesi bulunduğu Terör Finansmanını Hedefleme Merkezi (TFTC) dün aldığı bir kararla İran destekli Hizbullah lideri Nasrallah ve örgütün Şura Konseyi üyelerini “terör destekçisi” olarak tanımladı.

Suudi Arabistan’ın başkanlığını yaptığı TFTC, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Kadar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşuyor.

ABD tarafından yapılan açıklamada, Nasrallah, “İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün talimatıyla Suriye’de insanların acılarını uzatmakla, Irak ve Yemen’de şiddeti körüklemekle Lübnan devleti ve Lübnan halkını tehlikeye atmakla ve tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmakla” suçlandı.

İsrail’in güvenliği için Suriye’ye hamle yapan ABD, İsrail’in kuzeyini çevreleyen Lübnan için uzun süredir mevzi almış durumda. (Not: Harita güncel değildir. Sadece Lübnan’ın jeopolitik durumunu yansıtmak için yer verilmiştir)

Bu arada, söz konusu adımın ABD Başkanı Donald Trump’ın İran nükleer anlaşmasından çekilme ve İran rejimine yönelik yaptırımları yeniden getirme kararını izlediği ve İran’ın bölgedeki “zararlı faaliyetleri ve bölgeyi istikrarsızlaştırıcı davranışlarına” karşı koyma hedefin doğrultusunda olduğunun altı çizildi.

Bu gelişmeyi yansıtan Al Arabiya da söz konusu merkezin “İran destekli bir terör örgütünü dağıtmaya yönelik önemli adımlar attığı” yorumunu yaptı. Haberde, Hizbullah Şura Konseyi’nin en yüksek karar organı olduğu belirtilirken, Konsey’in “dini, askeri ve stratejik konuladan sorumlu olduğunu, idari, planlama ve politika yapıcı makamları kontrol ettiği” belirtildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir