Beklenen gelişme oldu


Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Çin’den zarf içinde gelen ürünlerden vergi alınmamasından dolayı bu durumla ilgili çalışma başlatacaklarını açıklamıştı.

ALİBABA ve ALİEXPRESS GİBİ SİTELERE VERGİ GELDİ

Çin’den ucuz ürün alanlar bu günlerde paketlerinin üzerinde ekstra bir ücret tarifesiyle karşılaşıyor. Buna göre; 22 euronun altında olan ve gümrüğe takılmayan, ağırlığı 2 kilogramın altındaki ürünlerden; 4.50 lira gümrük sunum ücreti ve 0.70 lira damga vergisi olarak toplamda 5.20 lira alınıyor.

HAKSIZ REKABETE DEĞİNMİŞTİ

Bakan Albayrak Alibaba ve Aliexpress gibi sitelerin yaptığı haksız rekabete değinmişti. Berat Albayrak şunları söylemişti: “Kendi yerli ekonomimizi desteklemek ve adımlar atmak zorundayız. Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız, gece 11-12’den 1-2’ye kadar toplantı yaptık. 26 milyon adet posta bir ülkeden geliyor. Posta dediğimiz mektup; 0-2 kilogram arası mektup olarak görülüyor. 0-2 kilogram arası mektup olarak görülüyorsa; herhalde o ülkeden gelen yazışmalardır. 26 milyon tane bir yıl içerisinde o ülkeden mektup gelmesi demek; Türkiye’de o kadar o dili konuşan yoktur herhalde düşüncesini bende oluşturdu. Nasıl yazışmışlar? Şunları bir inceleyelim dedim. Dün ilk görüntüleri attılar. Allah Allah o incecik zarflardan neler çıkıyor neler.”