Ortak hareket edilecke


İçişleri Bakanlığı’ndan İran ile ortak operayson konusunda açıklama geldi. 18 Mart tarihinde başlatılan ortak operasyon konusunda İran İçişleri Bakanlığı ile telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

Gerçekleşen görüşmede PKK/PJAK’a yönelik operasyonel faaliyetlere ilişkin memnuniyet karşılıklı ifade edilirken, ortak çalışmaların devamı konusunda da mutabakat sağlandı.

TELEFON GÖRÜŞMESİ

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, İran İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Zülfikari ile 18 Mart’ta iki ülke sınır hattında eş zamanlı ve koordineli başlayan ortak operasyonla ilgili telefonda görüştü.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İnce ile Zülfikari’nin telefon görüşmesinde, Türkiye ve İran’ın güvenliği bozan suçlulara ve te-rör gruplarına karşı eş zamanlı operasyon yapılmasına ilişkin yaptıkları anlaşmaların hayata geçirilmesi konusunda gelinen noktadan memnuniyet duydukları dile getirildi.

TE-RÖRE KARŞI EŞ GÜDÜMLÜ

Görüşmede, bölgede Türkiye ile İran’ın te-rörist gruplara ve uyuş-turucu kaçakçılarına karşı mücadele doğrultusunda yürüttüğü iş birliğinin iki ülke halkının huzuru için önemli olduğu vurgulandı.

Ayrıca eş zamanlı ve koordineli operasyonla ilgili Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Kasım Rizai’nin bugün yaptıkları telefon görüşmesinde, operasyonun bir süre daha devam etmesi kararlaştırıldı. Görüşmede, Türkiye ve İran İslam Cumhuriyeti’nin PKK/PJAK te-rör örgütüne yönelik mücadelesinin kararlılıkla devam edeceği belirtildi.

“TRUMP’TAN BASKISI YÜZÜNDEN ZORLANAN İRAN…”

İran topraklarında PKK’ya yönelik yapılan operasyonu değerlendiren ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, operasyonun, Türkiye-İran ilişkilerinde köklü bir değişiklik yaratmayacağı görüşünde. Kritik değerlendirmelerde bulunan Uysal, şöyle devam etti:

“Türkiye, PKK’ya karşı beraber savaşalım diyor. Çünkü Türkiye, PKK’yı sıkıştırdığında bunlar ya İran’a ya da Irak’a kaçıyor. Örgüt bu sığınağı bulmasın diye Türkiye uzun bir süredir bastırıyor. Ayrıca bugünlerde Trump baskısı yüzünden zorlanan İran, Türkiye’ye biraz daha yaklaşmış görünüyor, ama tam da yakınlaşma sağlanmış değil. O açıdan İran ne kadar samimi ya da değil onu anlamak zor. Suriye ve Irak’ta İran yönetiminin etkin olduğu yerlerde, PKK’nın rahat çalıştığını biliyoruz. Dolayısıyla, bu operasyonun, Türkiye-İran ilişkilerin alandaki durumu değiştirecek boyutta bir iş birliğine vardığını düşünmüyorum.”