Abd’den dünya gündemini altüst eden iddia


ABD’de başkanlık görevinin devrine sayılı günler kala iddialar gündeme geldi. İddialara göre Trump’ın ekibi  iç ve dış karışıklıklar çıkartarak görevde kalmayı amaçlıyor. Ayrıca Irak istihbaratının ortaya çıkardığı belgelere göre geçen yıl ortadan kaldırılan üst düzey İran’lı general Kasım Süleymani’nin ö’lüm yıl dönümünde Irak’taki ABD elçiliği ve üslerine büyük çaplı saldırılar düzenlenecek.

Öte yandan ABD ve İsrail’in önümüzdeki ay İran’a karşı yapılacak askeri operasyonlar için Basra Körfezindeki askeri varlıklarını artmaya gittikleri ileri sürüldü. İsrail’in tarihinde ilk defa Basra körfezine denizaltı gönderdiği iddia ediliyor. ABD basını, pazar günü savaş çıkabileceğini açık açık yazmaya başladı.

İran’dan uyarılar peş peşe geldi

İran Dışişleri bakanlığı sözcüsü, İran’ın 20 Ocak’ta gerçekleşecek başkanlık devri öncesinde gerçekleşecek herhangi bir Amerikan askeri “macerasına” karşı kendisini savunacağını vurguladı.

ABD ve İsrail’de hareketlilik

Açıklama, ABD Donanması’nın İran’a yönelik olarak Körfez Bölgesindeki deniz gücünü artırma kararının ardından geldi. Bunlara ek olarak, geçtiğimiz hafta İsrail medyası bir İsrail denizaltısının Süveyş Kanalı’nı geçtiğini ve Körfez’e gittiğini bildirmişti.

ABD ve İsrail’in gerilimi tırmandırmasının ardından İran Dışişleri sözcüsü  “Herkes [Tahran’ın] güvenlik ve ulusal güvenlikle ilgili politikalarını biliyor… İran’ın kırmızı çizgilerinin aşılması durumunda riskin ne kadar artacağını herkes çok iyi biliyor.” açıklamasını yaptı.

Sözcü ayrıca İran’ın gerilimi artırmaya çalışmadığını ve Başkan seçilen Joe Biden Beyaz Saray’da Donald Trump’ın yerini alana kadar ABD’yi “Washington’daki rasyonel insanları” kontrol altında tutmaya davet etti.