10 büyükelçi olayı henüz bitmedi


Türkiye’nin iç işlerini karışıp Osman Kavala bildirisini kaleme alan 10 büyükelçi “özür mesajı” niteliğinde açıklama yayınladığı için “persona non grata (istenmeyen adam ilanı)” gündemden kalksa da her şey hemen eskisi gibi olmayacak, diplomasi devam edecek. Elçiler “yok sayma”ya kadar giden uygulamalarla yüz yüze kalacak.

DİPLOMASİDE UNUTULMAZ

Yenişafak’ın haberine göre, diplomasideki kurallar gereği, Türkiye’nin iç işlerine karışan büyükelçiler, bu adımlarının karşılığı olarak şu uygulamalarla yüzleşecekler:

1- Bildiriye imza atan 10 büyükelçinin bürokratik talep ve işlemleri yavaşlatılacak.

2- Büyükelçilerin T.C kurumları dahilindeki işleri yokuşa sürülecek.

3- Büyükelçilerin üst düzey görüşme, randevu talepleri ya karşılanmayacak ya da ağırdan alınacak.

4- 10 büyükelçiye birçok konuda erişim kısıtlaması uygulanacak.

5- İlk aşamada düşünülmüyor ama krizi derinleştirmeye çalışmalarıyla birlikte uygulanacak teammüller var. Bunlardan biri de büyükelçilerin “yok sayma” uygulaması ile de yüzleşmeleri olası.

NOTA VERİLİP GÖNDERİLECEKTİ

Krizin gelişimi ve aşılmasını sağlayan sürece ilişkin yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, Kavala açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan 10 büyükelçinin önüne Viyana Sözleşmesi konuldu. Büyükelçiler bu yüzden “özür” açıklamasında Viyana Sözleşmesi’ne atıf yapmak zorunda kaldılar.

ERDOĞAN YÖNETİMİ KARARLIYDI

Ankara büyükelçileri göndermede kararlıydı. Ancak büyükelçilerin geri adımı sonrası bundan vazgeçildi.

TÜRKİYE ONAYLADI

Hatta Erdoğan’ın açıklamasından önce, Dışişleri’ne gönderilen açıklama metni yetersiz görülünce yeni bir metin kaleme alınarak muhataplara iletildi ve açıklamanın benzer minvalde hazırlanması talep edildi. Büyükelçiler geri adım atınca Türkiye’de kararını yürürlüğe koymadı.