Bilsem Demo Nedir?


Bilsem, Türkiye’nin her yerinde özel yetenekli öğrencilerin keşfedilerek, yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olacak destek programından yararlanabilmeleri amacıyla hizmet veriyor. Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri’nin kısaltması olan Bilsem, 1996 yılından beri her geçen gün büyüyerek, Türkiye’nin 81 ilinde hizmet veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel eğitim kurumudur. Yaşıtlarına göre yüksek performans ortaya koyan ve bilim veya sanat alanında özel yeteneğe sahip olan öğrencilerin tespit edilmesini sağlıyor. Ayrıca bu öğrencilerin yeteneklerini daha ileriye taşıyabilecekleri bir eğitim ve destek alabilmelerini sağlıyor. Bilsem ile eğitim alacak öğrenciler ise Bilsem sınavı çerçevesinde belirleniyor.

Bilsem Demo Nedir?

Bilsem sınavı 2 aşamalı olarak uygulanıyor. İlk aşama aday öğrencilerin genel katılımını içeren grup tarama uygulamasından oluşuyor. Bu aşamada öğrenciler tabletli sınava katılım gerçekleştiriyor. Tablet bilgisayarda yer alan sorular, aday öğrenciler tarafından belirlenen kriterlere uygun şekilde yanıtlanıyor. Bilgi odaklı olmaktan ziyade beceri odaklı bir sınav yapısına sahip olması, klasik sınav hazırlık çalışmaları Bilsem sınavı için uygun değildir. Hem sınav işleyişine hem de sınavda çıkan sorulara aşina olmak, öğrencilere önemli avantajlar oluşturuyor. İşte Bilsem demo yazılımı da doğrudan bu hedef doğrultusunda geliştirilmiştir.

Bilsem sınavı adayı öğrenciler için önerilen Bilsem demo uygulaması, Mili Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilmiştir. Yazılım, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Bilsem sınavına en hazırlanılmasına yardımcı oluyor. MEB tarafından yayınlanmış resmi bir uygulaması olması sayesinde özel yetenekli öğrencilerin sınava hazırlık süreçleri için güvenle kullanılabilmektedir. Öğrencilerin Bilsem sınavına nasıl hazırlanması gerektiğiyle ilgili tüm sorulara yanıt oluşturan bir uygulamadır.

Bilsem Demo Ne İşe Yarar?

Bilsem sınavının bilgiden ziyade beceriye odaklı bir sınama/yerleştirme sınavıdır. Bu nedenle de hem öğrenciler hem de veliler için hazırlık dönemini sancılı hale dönüştürüyor. Klasik MEB sınavlarından farklı olan bu özel yetenek sınavı için özel bir hazırlık döneminin geçirilmesi gerekiyor. Sınavda çıkan soru tiplerine aşina olmak, sınavın işleyişine ilişkin tecrübe edinmek isteyen öğrenciler için birebir bir uygulamadır. Bilsem demo uygulaması MEB tarafından hazırlanarak, özel yetenekli öğrencilere sunulmuştur.

MEB Bilsem yazılımı içerisinde öğrencilerin Bilsem sınavının ilk aşamasında girecekleri grup tarama uygulamasında karşılaşacakları soru tiplerine hazırlık soruları yer alır. Bilsem adayı öğrenciler, MEB Bilsem demo yazılımını kullanarak, grup tarama aşamasında sorulacak sorular için alıştırma yapabilme şansına sahip olabiliyor. Öğrenciler bu uygulama sayesinde sınav yapısına ve ortamına alışma şansına sahip olur. Bu sayede öğrencinin sınav ortamına hazırlık olması ve sınav esnasında heyecan yapma gibi olumsuz bir durumla karşılaşma riskini minimuma indirebilmeye yardımcı olur. Günümüzde özel yetenek sınavına katılacak öğrenciler tarafından Bilsem sınav hazırlığı için bu demo uygulama yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bilsem Demo Nasıl Kullanılır?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Bilsem demo yazılımı ücretsiz bir şekilde tüm öğrenciler tarafından kullanılabilmektedir. Bilsem özel yetenek sınavına katılacak aday öğrencilerinin hazırlıkları için geliştirilmiş bir yazılımdır. Tabletli uygulanan grup tarama aşaması için geliştirilmiş sınavdakiyle birebir özellikte bir uygulamadır. Uygulama öğrenciler tarafından hem PlayStore hem de AppStore mağazalarından ücretsiz bir şekilde indirilebiliyor. Böylelikle tüm iOS ve Android mobil işletim sistemine sahip tablet bilgisayarlarda kullanılabilmektedir.

Uygulama indirildikten sonra doğrudan grup tarama uygulamasında sorulan tipteki soruların çözümüyle alıştırma yapılmaya başlanabiliyor. Veliler ayrıca MEB Bilsem demo uygulamasında öğrencinin T.C. kimlik numarasını da girerek, kişiselleştirilmiş bir kullanım gerçekleştiriyor. Öğrenci bilgilerinin doldurulması sayesinde öğrencinin durumu ve genel bilgileri ile ilgili olarak da bilgileri görüntüleyebilmektedir.