CIA, Rakka’ya karşılık ÖSO’ya musluğu yeniden açtı


Suriye’nin kuzeyinde ılımlı isyancıların yeni bir ittifak kuracakları bildiriliyor. El Cezire İngilizce’ye konuşan muhaliflere göre, oluşturulacak birleşik komutanlık, ABD ve Türkiye’nin de dahil olduğu Suriye’nin Dostları tarafından desteklenecek.

El Cezire İngilizce, Özgür Suriye Ordusu ‘ndan (ÖSO) bir komutanın isyancı güçlerin Suriye’nin kuzeyinde Esad rejimine karşı savaşaklarını söylediğini aktardı. Aynı komutana atfen Suriye’nin kuzeyinde isyancı örgütlerce oluşturulacak yeni birleşik komutanlığın hedeflerinin, İdlib ili , Halep’in batısı ve Lazkiye ilinin bazı bölgleeri üzerindeki askeri kontrolünü sağlamlaştırmak olduğu vurgulandı. 

“CIA’NIN ŞUBAT’TA DONDURDUĞU YARDIM KISMEN BAŞLADI”

İki kaynağın yeni komutanlığın, ABD, Türkiye, Batı Avrupa ve Körfez ülkelerinden oluşan Suriye’nin Dostları tarafından destekleneceğini teyip ettiğini belirten el Cezire İngilizce’ye göre, aynı ÖSO komutanı “CIA’in Şubat ayında dondurduğu Suriye’nin kuzeyindeki isyancı gruplara yönelik fon ve lojistik desteğinin kısmen yeniden başladığını” doğruladı.
 
“ABD VE TÜRKİYE YENİ KOMUTANLIĞIN ŞEKLİNİ HENÜZ KARARLAŞTIRMADI”
Diğer bir ÖSO kaynağının El Cezire’ye “Türkiye ve ABD’nin isyancıların yeni komutanlığının şekline henüz karar vermediklerini ve komutanlığa katılmaları için diğer isyancı gruplara baskı yapıldığını” söylediği belirtildi.
Bu bağlamda Ahrar üş Şam örgütünün birleşik komutanlığa katılımına ilişkin pozisyonunu henüz açıklığa kavuşturmadığı kaydedilen haberde örgütün birleşik komutanlığın başarısında “kilit bir faktör” olabileceği değerlendirmeleri aktarıldı.
Öte yandan, “Suriye’nin kuzeyinde isyancı grupları birleştirme çabası, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Türkiye ziyaretinden sadece birkaç gün sonra geldi” denilen haberde Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen hafta Fırat Kalkanı opera syonun sonlandırıldığını açıklarken gelecekte Türkiye’nin Suriye’deki başka operasyonlara katılabileceğini ifade ettiğine de dikkat çekildi.
Haberde Suriye’nin ılımlı muhalif grupların yeni birleşik komutanlığı planının “ABD ile Türkiye arasındaki müzakerelerinin bir parçası olabileceği” görüşlerine yer verilirken “Türkiye destekli Suriye güçlerin Rakka operasyonuna katılımının da masada olduğu” vurgulandı.
TAMAMLAYICI HABERLERİ OKUYUN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir