Irak ordusu Kaim’i ele geçirdi: Irak son durum harita (3 Kasım 2017)


IRAK, Anbar, (HABERYİRMİ) – Irak ordu birlikleri ve Şii milislerden oluşan unsurlar, Anbar‘ın batısında, Suriye sınır hattında bulunan IŞİD kontrolündeki Kaim sınırlarına giriş yaptı. Bölge kaynaklarından edinilen bilgiye göre ordu unsurları ve Şii militanlar, Kaim’i doğu, batı ve güney hatlarından kuşattıktan sonra 15.00 sıralarında Kaim’e giriş yaparak kasabanın kontrolünü ele geçirdi.

Irak ordu unsurları Kaim kuzey girişinde

Şii Hizbullah, Halk Seferberlik güçleri (Haşdi Şabi) militanların kentin doğu girişindeki ilk mahallesi olan Saada mahallesine girdiği belirtildi.

Saldırıların yoğunlu ilk olarak dün geceden itibaren şiddetlendi. Dün geç saatlerde Şii Haşdi Şabi unsurlarına bağlı 17. Bölük yapılanması cephe hattına ulaştı.

Kuşatma ve tahkimat amaçlı olarak Irak ordu unsurları ve bileşenleri kenti 3 yönden çevrelemek için gece boyunca doğu, batı ve güney hatlarından mevzi alırken, bu unsular Suriye sınır hattına sıfır konumda pozisyon olarak Suriye – Irak arasındaki sınır geçişini kontrol edip, Kaim ile batı tarafında kalan Suriye sınır bölgesini kapatmış oldu.
Şii unsurlar Kaim doğu girişindeki Sadaa mahallesinden kente ilerliyor.
Irak ordu unsurlarının bugün Kaim merkezini hedef alan büyük bir saldırı düzenledi. 
IŞİD, Irak ordusu ve Şii milislerin gün içinde batı hatlarından gerçekleştirdikleri bir saldırıyı püskürttüğünü duyurdu. AMAK tarafından yayınlanan duyuruda, saldırı girişiminin başarısız olduğu ve ordu unsurlarının geri hatlara çekildiği bilgisi paylaşıldı. Ancak 15.00 sıralarında Irak ordusu yeni bir saldırıya geçti. Saldırılar sonrasında kasabının tamamen kontrola altına alındığı belirtildi. Böylece IŞİD Irak’taki büyük yerleşim yerini kaybetmiş oldu. Kaim kuzeyinde kalan IŞİD alanlarının büyük bölümü ise çöl arazilerinden ve kırsal alanlardan oluşuyor.
Kaim 3 Kasım 2017 son durum harita
Kaim hattına yönelik saldırı ilk kez 16 Eylül’de Şii Hizbullah tarafından duyurulmuş, saldırıya Irak ordu unsurları ve Haşdi Şabi militanları da katılmıştı. 
Ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘nin bağımsızlık referandumu nedeniyle ordu, tüm dikkatini Kerkük hattına çevirmişti. İlk olarak IŞİD kontrolü altında bulunan Kerkük‘e bağlı Havice ilçesini 7 Ekim’de ele geçiren Irak ordusu, bu operasyon sonrasında 16 Ekim’de de Kerkük’e operasyonbaşlattığını duyurmuştu. Kerkük’ün 17 Ekim’de düşmesi ve ordu birliklerinin Peşmerge karşısında kuzey alanlarında zorlanmadan ilerlemesiyle birlikte tüm gözler yeniden IŞİD’in Irak-Suriye hatlarında elinde bulundurduğu alanlara çevrildi. 

Yeniden Kaim hattına yönelen Irak ordusu, bu saldırılarla birlikte, IŞİD’in Irak’ta 3 vilayet sınırlarını içine alan bölgedeki denetimini sonlandırmayı amaçlıyor. 
Anbar sınırları dışında IŞİD, yine Irak’ın Suriye sınırında kalan Ninova‘nın güney batı bölümü ile Selehaddin vilayetinin Irak orta kesimlerinde kalan küçük bir bölümünü kontrol ediyor. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir