Deyrizor düştü: IŞİD son kalesini kaybetti


SURİYE, Deyr ez Zor (HABERYİRMİ)  Deyrizor kent merkezi, dakikalar önce Suriye rejim güçlerinin kontrolüne geçti. 
Rejime ait T-90 ve ZSU-23-4 tankları
Merkezinin IŞİD kontrolünde bulunduğu ve rejim güçlerince tamamen kuşatma altında tutulan Deyrizor kenti rejim unsurlarının kontrolüne girdi. 
Haberyirmi’nin, bölge kaynaklarından edindiği raporlara göre merkez, Rus ve Suriye askeri unsur ve bileşenlerinin son 24 saatte saldırılarını artırması ardından kontrol altına alınabildi. 
Rusya Hava Kuvvetleri’ne (RUAF) bağlı savaş uçaklarının 2 Kasım’da 60’tan fazla bombardıman düzenlediği kente TU 22 M3 halı serpe konvansiyonel stratejik bombardıman uçaklarıyla bombaladıman düzenlendi

TU-22 stratejik bombardıman uçağı

Kente yönelik ağır bombardıman ve hava saldırılarının gece saatlerinde ise RUAF’a bağlı L-39 savaş uçaklarıyla sürdüğü bildirildi. 

Sabaha kadar süren ağır bombardıman sonrası ise kente batı hattından ilerleyen rejim ve Şii milislerin Deyrizor batısındaki Hamidiye mahallesini ele geçirdiği belirtildi. 

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kentin doğusu ve güneydoğusu ile batıdan ilerleyen rejim güçlerinin bu defa topçu atışlarıyla kent merkezini hedef almaya başladığı bildirildi. 

Sabah 08.00 sıralarında ise kent merkezinin içinde Hawijah Kati ve Hawiqa Mahallesi’nin bir parçası, yoğun saldırılar sonrası bölgeye giren rejim unsurlarınca kontrol altına alındı.

Şii Hizbillah ordusu ve rejim güçleri Deyrizor 3 Kasım 2017 / Youtube

Suriye ve rejim ordusunun kent merkezinde iki mahalleyi ele geçirdikten sonra 09.00 sıralarında kentte kontrolü sağladığı öğrenildi. 
Kentin düştüğüne ilişkin bilgi Suriye Gözlemievi’nin resmi internet sitesinde yapılan açıklama ile de duyuruldu. Diğer taraftan Reuters de kentin rejim güçleri kontrolüne girdiğini duyurdu. 

Deyr ez zor son durum harita 3 kasım 2017
Deyr ez zor son durum harita 3 kasım 2017

RUSYA VE REJİM SALDIRILARI: 
-Kente saldıran rejim güçleri ise Ağustos 2017 itibariyle Hama ve Humus doğu hatlarından, kuzeyde ise Rakka güneydoğu hatlarından kente saldırılarını yoğunlaştırmıştı. 

-Son olarak kent merkezinde bulunan 137. Tugay’a yönelik IŞİD kuşatmasını 5 Eylül’de Esad Hava Üssü’ne yönelik kuşatmayı 11 Eylül’de kaldıran rejim güçleri kentin güneydoğusundaki hatlardan Fırat Nehri’ne ise Marrat hattı karşısından ulaşmıştı. 
-15 Eylül’de Fırat Nehri’nin doğu yakasına geçen rejim kuvvetleri, 18 Eylül’de ise Fırat doğusundaki Mazlum köyünü ele geçirip, Marrat ve Tahla köylerine ulaştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir